У центрі Берліна виставили пошкоджену обстрілами трибуну харківського стадіону

У центрі Берліна виставили пошкоджену обстрілом трибуну харківського стадіону.

У центрі Берліна виставили пошкоджену обстрілом трибуну харківського стадіону. Фото: Укрінформ

Події
03 липня 10:47

Трибуну зруйнованого російською атакою харківського стадіону "Сонячний" було встановлено 2 липня у фан-зоні Євро-2024 у центрі Берліна, поряд із будівлею Рейхстагу.

Про це повідомляє Укрінформ.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Інтерактивна інсталяція – проект Української асоціації футболу. Проект реалізує посольство України у Німеччині, Бундестагу, Сенату Берліна.

"Ми бачимо тут, як біль та радість живуть поруч: з одного боку ми радіємо футбольному святу, з іншого – бачимо кадри з України, де люди воюють на фронті або ховаються у підвалах від російських ракет... Ми не повинні забувати, що в Європі йде війна", - сказала на відкритті інсталяції президент Бундестагу Бербель Басс.

Спікер парламенту запевнила, що Німеччина підтримуватиме Україну при відновленні і додала, що спорт дуже важливий – для згуртованості, для оптимізму.

У центрі Берліна виставили пошкоджену обстрілом трибуну харківського стадіону.У центрі Берліна виставили пошкоджену обстрілом трибуну харківського стадіону. Фото: Укрінформ

Це трибуна зі стадіону, на якому 12 років тому грала збірна ФРН, коли Україна разом із Польщею проводили Євро-2012.

За даними радниці президента Української федерації футболу Олени Балбек, на сьогодні 500 спортивних об'єктів в Україні пошкоджено або зруйновано російськими бомбардуваннями та ракетними обстрілами, включаючи 77 стадіонів.

"Ідея трибуни полягає в наступному: ми пам'ятаємо чудові часи 2012 року, коли міста України приймали Євро. Наразі ми говоримо про те, що українські міста хотіли знову приймати великі чемпіонати, але вони не можуть цього робити, адже вони борються за свою свободу. Трибуна – уособлення розбомблених міст, втраченої спортивної інфраструктури", - каже Балбек.

У центрі Берліна виставили пошкоджену обстрілом трибуну харківського стадіону.У центрі Берліна виставили пошкоджену обстрілом трибуну харківського стадіону. Фото: Укрінформ

Трибуна представлена ​​разом з інтерактивною інсталяцією: відвідувачі можуть прочитати та послухати розповідь "Сонячного". Використовуючи віртуальну реальність, відвідувачі можуть уявити себе на стадіоні реального часу, щоб побачити, як він виглядає після російської атаки.

Крім того, в інсталяції є також фандрайзингова складова: Федерація футболу України та фонд "Трибуни Героїв" збирають пожертвування на організацію табору для дітей загиблих бійців, які також були футбольними фанатами.

В останні тижні пошкоджену трибуну вже показали у Мюнхені та Дюссельдорфі, де також проходять матчі Євро-2024.

Нагадаємо, харківський стадіон "Сонячний" російські війська зруйнували у травні 2022 року.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах