У Харкові створюють департамент інклюзивної доступності та проведуть аудит міста

У Харкові створюють департамент інклюзивної доступності та проведуть аудит міста.

У Харкові створюють департамент інклюзивної доступності та проведуть аудит міста. Фото: Golda Meir Institute, Ukraine-Israel

Події
02 липня 17:27

У Харкові створюють перший в Україні департамент інклюзивної доступності та безбар'єрного середовища.

Відповідне рішення ухвалили сьогодні, 2 липня, на позачерговій сесії депутати Харківської міської ради.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У Харківській міськраді уточнили, що департамент здійснюватиме державну політику у сфері створення та функціонування безперешкодного середовища для всіх груп населення. Це стосується різних сфер – транспорту, будівництва, благоустрою, соціальної інфраструктури та інше.

"Це відповідь на вимогу нашого часу кардинально переосмислити весь міський простір - від вулиць та громадського транспорту до будівель, сходів та парків Харкова", - сказав міський голова Ігор Терехов.

За його словами, йдеться про формування нової міської філософії: зі створенням таких умов, за яких кожен, хто живе у Харкові, незалежно від віку, статі чи стану здоров'я, зможе бути вільним у доступі до будь-якого сервісу чи громадських місць. А всі архітектурні та інфраструктурні проекти будуть реалізовані, тільки якщо включають інклюзивні міркування.

"Забезпечити рівний доступ до участі в громадському житті - це наш прямий обов'язок, зокрема, і перед учасниками та ветеранами бойових дій, які прямо зараз жертвують собою заради нас і нашої країни", - додав Терехов.

За його словами, найближчим часом у місті розпочнуть комплексний аудит стану доступності по районах Харкова та визначать першочергові потреби суспільства.

Як розповів заступник директора Департаменту соціальної політики Юрій Шпарага, Україна ратифікувала багато міжнародних документів у цій галузі, які були введені в дію указами президента чи постановами уряду. Однак на місцевому рівні жодної структури, яка б контролювала виконання взятих державою зобов’язань, до сьогодні не було.

За його словами, після проведення повного аудиту цієї галузі буде розроблена низка місцевих програм, які допоможуть забезпечити повноправність усіх мешканців Харкова.

"Мова йде не лише про пандуси та шрифти Брайля, адже існують й інші бар’єри. Наприклад, працевлаштування людей старшого віку. Щоб здолати цей бар’єр, імовірно, необхідно затвердити програму перекваліфікації цих людей, допомогти їм реалізувати себе. Якщо ми хочемо приєднатися до світової спільноти, то повинні забезпечити повноцінне життя та захист прав усіх громадян", - сказав Юрій Шпарага.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах