Бронь від мобілізації, податкові пільги: активісти опублікували план порятунку бізнесу у Харкові

Бронь від мобілізації, податкові пільги: активісти опублікували план порятунку бізнесу у Харкові.

Бронь від мобілізації, податкові пільги: активісти опублікували план порятунку бізнесу у Харкові. Фото: Vgorode

Події
01 липня 11:20

Через постійні сигнали тривоги та масовані обстріли останні півроку сильно страждає бізнес Харкова. Кожен обстріл призводить до втрати від 10 до 50 підприємств.

Про це повідомив президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, Харків останнім часом перебуває в найкритичніших умовах ведення бізнесу через надзвичайну кількість обстрілів і тривог.

"Місто обстрілюється КАБами по кілька разів практично щодня. Нещодавно Микита Соловйов написав, що час між двома сигналами повітряної тривоги склав лише 17 секунд. Кожен обстріл призводить до втрати бізнесу від 10 до 50 малих та середніх підприємств. Про які ніде не пишуть, статистики не ведуть. Я спробував порахувати кількість бізнесів, які потенційно могли постраждати у той приліт 22 червня на перехрестя проспекту Гагаріна. За різними джерелами та картами, у радіус ураження могло попасти більше 60 бізнесів. Магазинчики, кавярні, офіси, МАФи, торгові центри, медичні центри та інше", - каже Олександр Чумак.

Він підрахував, що кожен приліт - це приблизно від 3000 до 10000$ на відновлення власного бізнесу, якщо він постраждав, але не повністю знищений.

"Ці ресурси бізнес може взяти тільки в себе особисто, якщо запасів вже немає, то зайняти, взяти в кредит (якщо дадуть) або отримати грант (якщо пощастить). Немає державних чи місцевих фінансових програм, які фінансують відновлення пошкодженого чи знищеного бізнесу. Якщо прилітає не раз, то треба множити на кількість таких витрат, якщо у підприємця ще залишилися сили, натхнення, віра в себе та у майбутнє, якщо є прогнозованість”, - констатує Чумак.

За його словами, зараз Харків та Харківська область є територією з критичними високими військовими ризиками для ведення господарської діяльності та високими соціальними ризиками. Незважаючи на постійні спроби військ агресора повторно окупувати регіон та суттєве збільшення обстрілів міста Харкова та області всіма видами боєприпасів, що призводять до втрат серед сил оборони та мирного населення, місцевий бізнес прийняв свідоме рішення продовжувати працювати та забезпечувати стійкість місцевої економіки, наповнювати бюджети всіх рівнів податковими. відрахуваннями, зберігати робочі місця, реалізовувати соціальні, гуманітарні проекти, підтримувати сили оборони технічно та донатами.

На його думку, у таких надскладних умовах ведення господарської діяльності важлива наявність інструментів підтримки місцевого бізнесу.

Які інструменти підтримки місцевого бізнесу пропонує Ассоціація приватних роботодавців:

1. Скасування сплати податку на землю та майно у Харкові. Цей інструмент було запроваджено Харківською міською радою на 2-й квартал із можливістю продовження.

Нагадаємо, раніше міський голова Ігор Терехов заявив, що досягнуто домовленості з урядом про продовження податкових пільг для підприємців у Харкові.

2. Забезпечення альтернативними джерелами енергії

"9 квітня на зустрічі з Президентом за участю міністра економіки було озвучено, що бізнесу регіону будуть надані генератори, які перемістять з регіонів, де вони не використовуються, і буде надано паливо чи компенсацію для забезпечення їхньої роботи. Наразі червень. Фактів про надання такої підтримки у мене немає, частково цей інструмент реалізований в рамках програм донорів, які ще додають і старлінки для забезпечення зв'язку", - кажуть в Асоціації приватніх роботодавців.

Також Чумак пропонує підтримати впровадження сонячної генерації чи інших альтернативних джерел генерації місцевим бізнесом.

"Ця тема взагалі недостатньо поширена серед бізнесу і потребує елементарної популяризації та лікнепу", - пояснює він.

3. Економічне бронювання

"Це відмінний інструмент для всього бізнесу, не тільки для харківського. Тому що це вирішення питання визначеності у сталості трудового колективу. Роботодавець самостійно приймає рішення про бронювання критично важливого персоналу, який може спокійно продовжувати роботу та забезпечувати функціонування підприємства. Для держави це також є профітом. Додаткові добровільні надходження до бюджету для покриття існуючого дефіциту. найближчим часом", - вважає Чумак.

4. Компенсація витрат на відновлення та відновлення

За наявності дефіциту бюджетних коштів можна використовувати ті державні програми, які вже є, лише адаптувати їх під нові реалії. Наприклад, грант у межах Е-Робота.

"Основною ідеологією таких програм для регіонів, що страждають, має стати: "Збереження робочих місць". Тобто, надавати гранти без додаткової умови створення нових робочих місць, тому що якщо в тебе знищено бізнес, ти або його збережеш, або закриєш, і тоді робочих місць взагалі не буде. Поки що саме такого гранту в Є-Роботі немає. Долучитися до фінансування таких витрат можуть донори", - каже Чумак.

5. Тимчасово не мобілізувати харківських підприємців та їх працівників.

Тимчасово, наприклад, на 6 місяців, з можливістю продовження терміну, залежно від ситуації у регіоні:

  • віднести всі офіційно працюючі в Харківській області, зокрема, у місті Харкові, підприємства, установи, організації до переліку критично важливих потреб економіки регіону в період військового стану;
  • дозволити підприємствам, установам, організаціям, які фактично працюють у Харківській області, зокрема, у місті Харкові (податкова адреса знаходиться у Харківській області), бронювати 100% військовозобов'язаних - офіційно працевлаштованих працівників;
  • надати відстрочку від мобілізації приватним підприємцям (ФОП), які зареєстровані та фактично ведуть свою діяльність на території Харківської області, зокрема міста Харкова.

Такий інструмент вирішує одразу кілька проблем:

  • прогнозованість для бізнесу;
  • сприяння у поверненні бізнесу, що виїхав;
  • виведення зарплат із тіні;
  • додаткові надходження до бюджетів різних рівнів.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах