Чи зобов'язані переселенці повертати виплати, якщо їх нарахували помилково.
Юристи пояснили, кому доведеться повертати виплати ВПО
Події
24 червня 11:48
Чи зобов'язані переселенці повертати виплати, якщо їх нарахували помилково. Фото: pixabay.com

Останнім часом багато українців перестали отримувати виплати для внутрішньо-переміщенних осіб. Vgorode розповідає про те, чи зобов'яжуть ВПО повернути виплати, якщо їх нарахували помилково.

З 1 березня держава змінила умови виплат переселенцям. Щоб їх отримати потрібно відповідати визначеним критеріям. При цьому якщо ВПО продовжили або призначили виплати, але потім виявилось, що людина не відповідає критеріям, то допомогу можуть скасувати, а вже виплачені гроші требувати повернути державі.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомляє "Юридичний порадник для ВПО", до юристів звернулася жінка, яка в грудні придбала валюту, загальна сума більше 100 тисяч гривень. В березні вона звернулася з заявою про продовження виплат, їх погодили і надвали протягом двох місяців. У травні допомога не надійшла і жінка звернулася в соцзахист. Там тепер говорять, щоб вона повернула гроші, виплачені їй та її дітям.

Відповідно до п.7-1 Порядку надання допомоги на проживання ВПО із 1 грудня 2023 року допомога не призначається/не виплачується на сім’ю, яка вперше звертається за її призначенням, якщо протягом трьох місяців перед зверненням або під час її отримання, особа з числа членів сім'ї здійснила:

  • операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти (або банківських металів) на суму від 100 тис. гривень (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних (у тому числі реабілітаційних, протезування), соціальних та/або освітніх послуг),
  • або здійснила покупку майна на загальну суму, що перевищує 100 тисяч гривень,
  • або ж має депозит на цю суму.

Тобто, якщо покупку здійснив один член сім'ї, то права на отримання виплат позбавляють усіх отримувачів допомоги з числа членів цієї сім'ї.

Чи потрібно повертати виплати ВПО?

Відповідно до п. 9 цього ж Порядку уповноважена особа зобов’язана протягом 14 календарних днів після виникнення змін, які впливають на визначення права на отримання допомоги, поінформувати про це орган соціального захисту населення, уповноважену особу виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центр надання адміністративних послуг.

Якщо ВПО вчасно не повідомила про зміни у майновому становищі і відбулися нарахування, то вимоги соцзахисту про повернення виплачених коштів є правомірною. Це передбачено пунктом 29 Порядку.

Тобто, законодавство зобов’язує внутрішньо переміщену особу інформувати про зміну в своєму, в тому числі, майновому становищі.

Що буде, якщо не повернути кошти на вимогу органу соцзахисту?

У разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно в установлені строки орган соціального захисту населення вирішує питання про їх стягнення в судовому порядку.

Нагадаємо, що розмір виплат для внутрішньо переміщених осіб залежить від віку:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень;
  • для решти – 2 тисячі гривень.
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах