Ще одного чиновника у Куп'янську підозрюють у державній зраді

Ще одного чиновника у Куп'янську підозрюють у державній зраді.

Ще одного чиновника у Куп'янську підозрюють у державній зраді. Фото: СБУ

Події
11 червня 12:49

Служба безпеки України оголосила підозру у державній зраді колишньому заступнику мера Куп'янська, який під час російської окупації перейшов на бік ворога.

Про це повідомив речник СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Крім роботи у мерії Куп'янська, 60-річний чиновник також був чинним депутатом міської ради.

За даними слідства, з початку повномасштабного вторгнення та окупації російськими військами Куп'янського району він перейшов на бік ворога та отримав фейкову посаду в незаконних органах окупаційної влади. У червні 2022 року добровільно уклав трудовий договір із гауляйтером Харківської області від держави-агресора та став виконувачем обов'язків заступника голови так званої "військово-цивільної адміністрації Куп'янського району".

"Окупанти довірили зраднику займатися питаннями організаційного, економічного і так званого "гуманітарного характеру". Чоловік погоджував з представниками збройних сил Росії пересування громадян окупованими територіями Куп'янського району. Крім того, колаборант допомагав державі-агресору створювати картинку нормальної життєдіяльності. Зокрема, він контролював роботу пунктів видачі місцевому населенню одноразової грошової допомоги у сумі 10 тисяч російських рублів. Проте, за виконання своїх обов’язків чоловік отримував 140 тис російських рублів на місяць", - розповіли в СБУ.

За версією слідства, своїми протиправними діями зловмисник сприяв становленню та зміцненню незаконної влади на окупованій території України, допомагаючи ворогові будувати владну вертикаль та переконувати місцеве населення співпрацювати з окупантами.

Напередодні деокупації зрадник разом із російськими військами втік із Куп'янська та ховається на непідконтрольній території України.

На підставі зібраних співробітниками Служби безпеки доказів зраднику заочно повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

За такі злочини йому загрожує довічне позбавлення волі із конфіскацією майна.

Продовжуються комплексні заходи щодо встановлення місця його перебування та притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Харківській області за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Ще одного чиновника у Куп'янську підозрюють у державній зраді.Ще одного чиновника у Куп'янську підозрюють у державній зраді. Фото: СБУ

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах