Жертв обстрілу "Епіцентру" могло бути більше — прокуратура

Жертв обстрілу "Епіцентру" могло бути більшим — прокуратура.

Жертв обстрілу "Епіцентру" могло бути більшим — прокуратура. Фото: ХОВА

Події
28 травня 11:02

За 80 метрів від будівельного гіпермаркету "Епіцентр" у Харкові виявлено нерозірваний боєприпас. Попередньо це також УМПБ Д-30. Дивом 25 травня він не долетів до будівельного гіпермаркету, інакше жертв обстрілу було б набагато більше.

Крім того, встановлено, що російські військові коригували вогонь за допомогою БПЛА-розвідників, повідомили в Харківській обласній військовій прокуратурі.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Жертв обстрілу Жертв обстрілу

"Це свідчить про свідому тактику російської федерації, спрямовану на знищення цивільного населення Харкова. Російська армія цілеспрямовано здійснила запуск одразу кількох боєприпасів, щоб спричинити якнайбільше смертей серед працівників та відвідувачів, а також залякати жителів міста", - кажуть у прокуратурі.

Жертв обстрілу Жертв обстрілу

У суботу, 25 травня, російські військові вдарили з авіації по гіпермаркету "Епіцентр". На той момент в епіцентрі вибуху перебувало щонайменше 20 людей. Загалом у супермаркеті було не менше 200 осіб.

За даними поліції, на даний момент відомо про 48 поранених та 17 загиблих внаслідок обстрілу "Епіцентру" 25 травня. Ідентифіковано 16 тел. Усі загиблі та постраждалі – цивільні особи.

Так, фахівці ідентифікували тіло 38-річного працівника гіпермаркету після ДНК-дослідження. Після ворожого обстрілу він перестав виходити на зв'язок із рідними. Наступного дня мама з 8-річним Михайлом прибула на місце – у хлопчика відібрали біоматеріал на аналізи для ідентифікації одного з тіл загиблих, яке знайшли увечері 27 травня. На жаль, ДНК-тест підтвердився – це загиблий батько хлопчика Олександр.

Жертв обстрілу Жертв обстрілу

Також цієї ночі фахівці після експертизи ДНК упізнали робітницю "Епіцентру", яку знайшли напередодні вранці. 58-річна жінка теж була на роботі, розшукувати її приїхала донька із Києва. Завдяки її зразкам вже до ранку вдалося ідентифікувати особу загиблої.

Безвісти зниклими вважаються ще п'ять людей. Пошукові роботи та ідентифікація тіл загиблих продовжуються.

Громадяни, які втратили зв'язок із близькими, можуть звернутися за номерами телефонів поліції:

  • 0934943162
  • 102.

Профільні служби продовжують ліквідувати наслідки обстрілу гіпермаркету та іншої цивільної інфраструктури Харкова. Близько 45% площі магазину знищено.

Жертв обстрілу Жертв обстрілу

"Мета і дії росіян - залякати харків'ян і змусити виїжджати з області. Розуміємо, що за тривалості тривог по 10-16 годин складно вести бізнес або будь-які інші планові справи. Ворог і кордон надто близько, що дозволяє окупантам завдавати швидкісних ударів. Звичайно, ми закликаємо уникати місць масового скупчення людей, комплексів відпочинку, не ігнорувати повітряні тривоги. Але на сьогоднішній день підстав для масової евакуації з Харкова немає. Сили оборони стримують ворога по всім напрямкам. Очікувано, що ворог підтягує резерви, адже зазнає великих втрат. Посилюємо будівництво третьої лінії оборони, процес не зупиняєтся", - сказав начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Жертв обстрілу Жертв обстрілу

Жертв обстрілу Жертв обстрілу

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах