"Надзвичайний концерт": фестивальний оркестр Kharkiv MusicFest виконає Борткевича та Брамса

Фестивальний оркестр Kharkiv MusicFest виконає Борткевича та Брамса.

Фестивальний оркестр Kharkiv MusicFest виконає Борткевича та Брамса. Фото: facebook.com/kharkivmusicfest

Події
24 травня 11:27

28 травня відбудеться концерт Фестивального оркестру Kharkiv MusicFest. Вперше у Харкові на концерті "Нездійсненна зустріч: Брамс - Борткевич" у рамках фестивальної програми прозвучить твір визнаного європейцями харків'янина Сергія Борткевича "Скрипковий концерт" та видатного німецького композитора Йоганнеса Брамса "Симфонія №2".

Последние оперативные новости Харькова в нашем Telegram-канале. Подписывайтесь, чтобы быть в курсе самой важной информации

"Вибір композиторів та їхніх творів не випадковий. Композиторів розділяють роки, але об'єднує, по-перше, любов до Відня, куди обидва переїхали у другій половині життя; а по-друге в тому, що синергія   західноєвропейської та східноєвропейської музики вплинула на на творчість обох композиторів. – коментує Віталій Алексейонок, артистичний директор фестивалю. – Наш концерт – символічна зустріч різних культур та епох в одному культурному просторі Харкова, українського міста, найближчого до кордону з росією,  яке зараз під ворожими пострілами,  живе і продукує мистецтво. Ця подія є знаковою: "Скрипковий концерт" Борткевича вперше  виконується в Харкові. Організатори фестивалю повертають цю музику до життя! І ця подія є яскравою  демонстрацією  спільного культурного коду української та європейської культури".

Концерт для скрипки написаний Сергієм Борткевичем у Харкові 1915 році, але вперше був виконаний у 1922 році у Відні. Цей твір сповнений глибоких почуттів. Головна його тема – доля самотньої, вразливої особистості, що протистоїть негараздам, але прагне щастя. Цей мінорний за тональністю твір Сергія Борткевича в цілому дуже світлий та оптимістичний. 

Друга симфонія Брамса виникла у композитора  в єдиному творчому пориві влітку – восени 1877 року. ЇЇ прем'єра відбулася того ж 1877 року, 30 грудня, під керуванням відомого диригента Ганса Ріхтера у Віденській філармонії і мала тріумфальний успіх. Композитора викликали після кожної частини, а третя одразу ж бісувалася на вимогу публіки.

Вся музика симфонії просякнута світлом, часто сповнюючи слухачів майже тріумфальним почуттям, що посилюється вишуканим використанням Брамсом духових інструментів,  створюючи по-справжньому грандіозний ефект. Сам композитор у рукописі партитури підписав вірш Гейне "Так солодко любити весною".

Хоча обидва композитори народилися в різних місцях, між ними були різні епохи, і в житті вони ніколи не зустрічалися,  в цьогорічному мистецькому просторі KharkivMusicFest їх твори органічно поєднані в одному концерті. Поєднання  творів Брамса і Борткевича – це наш посил світу, що музика українських композиторів може і має  виконуватися на найкращих сценах Європи нарівні з творами великого Брамса. 

Цього разу дарувати свято класичної музики харків’янам буде Фестивальний оркестр KharkivMusicFest.

"Концерти Фестивального оркестру KharkivMusicFest завжди були "родзинкою" фестивалю. Його склад щоразу є унікальним, до нього входять музиканти з кращих оркестрів і камерних колективів України, і щороку колектив змінюється. Уперше Фестивальний оркестр KharkivMusicFest зібрався 2018 року, ставши першим подібним проектом в Україні", – розповідає Марія Горбонос, виконавча директорка фестивалю.

У різні роки у Фестивальному оркестрі брали участь музиканти з провідних світових оркестрів, таких як Люцернський фестивальний оркестр, симфонічний оркестр BBC, Чеський філармонічний оркестр, Королівський філармонічний оркестр Стокгольма, Національний оркестр Бельгії, Грузинський і Словацький філармонічні оркестри, та інші. У ньому виступали такі солісти, як Вацлав Дворжак, Агата Шимчевська, Володимир Микитка, Тіль Хоффман, Мирослава Которович, під керівництвом таких диригентів, як Фахраддін Керімов, Іван Чередниченко  та інших.

До складу Фестивального оркестру-2024 увійдуть виключно українські виконавці — музиканти оркестру Харківського національного академічного театру опери та білету, Національної філармонії України, Харківської обласної філармонії, студенти і викладачі Харківського Національного університету мистецтв імені Котляревського.

Солістом стане Михайло Захаров (альт, Австрія), лауреат міжнародних конкурсів. Михайло народився у Харкові та з відзнакою закінчив Харківську спеціальну музичну школу-інтернат для обдарованих дітей. У 2005р. він переїхав до Австрії та почав навчатися в Університеті музики і театрального мистецтва міста Грац у класі проф. Бориса Кушніра. Як соліст виступав з Харківським філармонійним оркестром, Одеським національним філармонійним оркестром, «Київською камератою», Київським камерним оркестром, Camerata Helvetica St. Gallen (Швейцарія), Dubrovnik Symphony Orchestra (Хорватія) та Orkiestra Kameralna Capella Bydgostensis (Польща). Наприкінці 2016 р. з успіхом дебютував у експериментальному театрально-музичному проєкті «365» на сцені Харківського театру опери та балету, в якому виконав концерти для скрипки з оркестром А. Вівальді та А. Пьяццолли. 

"Для мене величезна честь бути у Харкові, разом із харків'янами, у ці буремні для України часи, – коментує соліст Михайло Захаров.  – Глибоко символічно для мене, що саме музика Борткевича, чиє життя також було тісно пов'язане із Віднем та Харковом, прозвучить у моєму виконанні на цьогорічному KharkivMusicFest".

Диригувати в цей вечір буде Віталій Алексейонок, який з 2021 року є артистичним директором фестивалю KharkivMusicFest. Віталій привернув до себе міжнародну увагу після перемоги на Конкурсі диригентів Артуро Тосканіні 2021 року в Пармі, Італія. Крім Першої премії, він отримав приз глядацьких симпатій, приз за найкраще виконання опери Верді, а також інші призи та ангажементи. Від сезону 2022/23 Віталій Алексейонок працює у DeutscheOperamRhein (Дюссельдорф, Німеччина). 

"Це дійсно надзвичайний  концерт – спалах світла та надії в темряві війни. Стійкість, родинна згуртованість та безумовно надихаюча відданість мистецтву всіх причетних,  зробили можливим проведення цього фестивалю у прифронтовому Харкові", - говорить президент KharkivMusicFest, відомий харківський меценат, Сергій Політучій.

Від початку війни кожен приїзд та виступ запрошених виконавців з Європи, потребував від них особистої мужності. Їх участь в фестивальних концертах є вираженням великої поваги та захоплення Україною та незламним Харковом. Саме стійкість та величезна любов до музики генерального директора ХНАТОБ Ігоря Тулузова, який є одним з співзасновників фестиваля,  дали змогу KharkivMusicFest і цього року знайти безпечне місце для своїх заходів. 

Заходи є відкритими для всіх бажаючих, але за попередньою реєстрацією (посилання на реєстрацію публікується на сторінці фестивалю у соцмережах разом з подією і знаходиться в її описі). Дізнаватись про фестивальні події та новини можна на сторінці KharkivMusicFest у фейсбук.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах