Що відбувається на Харківському напрямі

Що відбувається на Харківському напрямі.

Що відбувається на Харківському напрямі. Фото: Генштаб ЗСУ

Події
13 травня 14:53

На Харківщині продовжуються бої вздовж державного кордону з РФ, особливо в районі Вовчанська. Бої йдуть на околицях міста, але сам Вовчанськ контролюють ЗСУ. З прикордонних населених пунктів Богодухівського, Чугуївського та Харківського районів області масово евакуювують людей.

"Обстановка складна, але Сили оборони України роблять все, щоб утримати оборонні рубежі та позиції, завдають ворогові поразки", - повідомив головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, активізація бойових дій на Харківському напрямку розпочалася під ранок 10 травня. Російські військові знов вторглися на українську територію на півночі Харківської області.

Масова евакуація із прикордонних районів

За даними Харківської обласної військової адміністрації на 13 травня, вже евакуйовано 5762 особи з прикордонних населених пунктів, де зараз ведуться бойові дії. Зокрема, евакуювали:

  • з Чугуївського району – 1695 місцевих жителів,
  • з Харківського - 2589,
  • з Богодухівського – 44,
  • волонтери евакуювали 1434 особи приватним порядком.

Що відбувається на Харківському напрямі.Що відбувається на Харківському напрямі. Фото: ХОВА

Найбільше бажаючих евакуюватись із Вовчанської громади. Російські окупанти обстрілюють низку населених пунктів із застосуванням артилерії та мінометів. По Вовчанську ворог завдає близько 20 ударів керованими авіабомбами на день.

"Закликаємо жителів прикордоння не зволікати та евакуюватися. Ворог використовує громадянське населення як "живий щит", руйнує цивільну та житлову інфраструктуру. На порятунок людей мобілізовано всі профільні служби, волонтери та благодійники", – повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синегубов.

Сьогодні планують вивезти ще близько 1600 місцевих жителів.

Що відбувається на Харківському напрямі.Що відбувається на Харківському напрямі. Фото: ХОВА

За словами Синєгубова, людей привозять до центрів евакуації, де їм надають необхідну допомогу, зокрема правову підтримку, допомагають оформити грошові виплати, надають продуктові набори та гарячі обіди, речі, постіль та гігієнічні набори.

Що відбувається на Харківському напрямі.Що відбувається на Харківському напрямі. Фото: ХОВА

"Зараз тут працюють усі волонтерські організації, благодійні фонди Харківщини та інших регіонів, міжнародні партнери. Частина людей потребує житла в місцях компактного розташування, а хтось оселяється у родичів. Волонтери допомагають дістатися потрібної адреси", - розповідає керівниця з оцінки базових потреб БО "Координаційний гуманітарний центр" Єлизавета Новікова

Охочі евакуюватися можуть звернутися за номером:

  • 0-800-33-92-91.

Хто бере участь у евакуації:

У процесі евакуації залучено представників ГО "Пошуковий загін "Ангел"", ГО "Хелп Піпл", ГО "Місто добра", ГО "Капелланський батальйон "Маріуполь"", ГО "ЦНГД "Волонтер-68"", ГО "Центр тактичної медицини Схід ім. - В.О.С.Т.О.К.", ГО "Аїд46", "Пролісок", БО БФ "Єдність та Сила", ГО "П'ятихатки-Бам", Харківська Обласна Організація Товариство Червоного Хреста України, Всеукраїнське об'єднання " Українські рубежі", БО БФ "Шлях України", ГО "Зроблено в Україні", БО БФ "Eventroom", ГО "Region21", Релігійне товариство ЄХБ Харківська церква Основа.

Чому війська РФ не змогли зупинити на кордоні

Голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Олександр Яковець каже, що найбільш підготовлені фортифікаційні рубежі знаходяться на відстані від кордону та лінії фронту.

"Будувати зміцнення першої лінії оборони в мінус три поверхи під постійним вогнем ворога – це абсурд. Адже це велика небезпека для військовослужбовців інженерних підрозділів та цивільного персоналу, які зводять оборонні рубежі", - аргументує Яковець.

За його словами, у Харківській області збудовано три лінії ешельованої оборони на півночі регіону.

Що відбувається на Харківському напрямі.Що відбувається на Харківському напрямі. Фото: ХОВА

Третя лінія оборони – найбільш підготовлена межа – знаходиться на відстані від 17 до 35 кілометрів від лінії фронту. За його будівництво відповідають обласні військові адміністрації. Третій рубіж є найбільш обладнаним та оснащеним залізобетонними спорудами. Це з тим, що тільки на певній відстані від ворога можна використовувати техніку на будівництво.

Перед цим кордоном є інший рубіж, який облаштовує Державна спеціальна служба транспорту та підрозділи командування Сил підтримки ЗСУ. Цей рубіж облаштовують на різних ділянках. Тим більше, на Харківщині роботи проводять під постійними обстрілами.

Перший рубіж побудований на відстані 1,5-6 км. від лінії фронту Його обладнують самі підрозділи. З інженерної точки зору використання важкої техніки та залізобетонних будівель на першому рубежі неможливе, кажуть у відомстві.

Що відбувається на Харківському напрямі.Що відбувається на Харківському напрямі. Фото: ХОВА

"Фортифікації на Харківщині зводилися під канонадою ворожих обстрілів, з постійною втратою цивільних людей та спецтехніки. Але навіть пропри все це, в надскладних умовах для фахівців, які були задіяні в їх будівництві і кожної хвилини ризикували життям, поставлені керівництвом держави, Генеральним Штабом ЗСУ та начальником Харківської обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим були виконані", - каже заступник голови ХОВА Михайло Харнам.

Які цілі РФ під Харковом?

За інформацією українського OSINT-проекту DeepState на 13 травня, російська армія захопила ще три села у Харківській області. Це села Мороховець, Олійникове та Зелене. Також у ранковому зведенні повідомляється, що російські військові просунулися біля Вербового, у Красногорівці, у Нетайлово, на захід від Семенівки, на схід від Новопокровського.

Бойові дії на півночі Харківської областіБойові дії на півночі Харківської області Інфографіка: Deep state

У суботу російське військове відомство заявляло, що армія РФ захопила Борисівку, Огурцово, Плетенівку, Пильна та Стрілеччя.

У вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський заявив, що оборонні, жорстокі бої на значній частині нашої прикордонної смуги продовжуються. Є села, які фактично із "сірої зони" стали зоною ведення бойових дій, і окупант намагається у частині з них закріпитися, частину просто використати для подальшого просування.

"Я хочу подякувати нашим воїнам, які утримують позиції і знищують окупанта. Артилерія, дрони - всі, хто задіяний, і задіяний влучно, - я вам дякую. Завдання наше очевидне: треба завдати окупанту найбільших втрат", - сказав Зеленський.

За словами керівника Центру протидії дезінформації РНБО України Андрія Коваленка, за Вовчанськ продовжуються бої, проте це прикордоння, у напрямку Харкова ворог поки не наступає. Він вважає, що окупанти хочуть скувати українські війська та змусити підтягнути резерви на Харківщину, щоб завдати свого головного удару по Часовому Яру, Костянтинівці, покровському напрямку. Але українські захисники готові, "все відбувається, як було передбачено".

“Багато хто скаже: так, а що місто Вовчанськ? Я нагадаю – там 4 кілометри до кордону із ворогом. Відповідно місто Вовчанськ – це типове прикордонне місто. Тому можна сказати, що точаться бої за Вовчанськ. Але це прикордоння. Необхідно розмежовувати дії ворога у прикордонні та у напрямку Харкова. На даний момент це дії на кордоні", - сказав Коваленко.

Він також вважає, що обладнати лінію оборони на самому кордоні було б неможливо: "робітників і техніку знищили б відразу".

У самому Вовчанську на ранок 13 травня залишаються близько 500 осіб, повідомив керівник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі. За його словами, Вовчанськ контролюють ЗСУ, на околицях міста — бої.

"Інформаційний опір": "максимум Вовчанськ та Липці"

Український військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко вважає, що найближчим часом чисельність російського військового угруповання "Північ", що бере участь у наступі на півночі Харківської області, зростатиме. Відповідно, "підсилюватиметься вплив російських військ" у так званій сірій зоні.

"Так, продовження буде. Справа в тому, що те, що ми з вами могли спостерігати останні дві доби, більше було активною розвідкою боєм у сірій зоні. Але в міру того, як 44-й армійський корпус продовжить отримувати підкріплення, а в справу будуть введені резерви, РІВ намагатимуться окупувати Вовчанськ. Спробують вийти на Липці. Активізуються навіть Е-105 і ломляться в Козачу Лопань", - каж він

Бойові дії на півночі Харківської областіБойові дії на півночі Харківської області Інфографіка:

Бойові дії на півночі Харківської областіБойові дії на півночі Харківської області Інфографіка:

На його думку, основним завданням російської операції "Імітація" є не захоплення та не оточення Харкова. І навіть не прорив до Харкова та створення загрози оточення та захоплення.

"Завданням операції є саме імітація всього вищевикладеного, щоб змусити Сили оборони України відтягнути з інших плацдармів ресурс для захисту міста. Того ресурсу, який мають російські окупаційні війська на даній ділянці, достатньо для того, щоб організувати прикордонну колотнечу, але ніяк не захоплення міста- мільйонника", - каже він.

До цієї операції РФ готувалася наперед. Ще до початку "наступу на Харків" російська пропаганда запустила ІПСО, основним наративом якої було створення паніки серед мешканців міста-мільйонника. На тлі інтенсифікації ударів по Харкову і занурення його в блекаут стали поширюватися страшні "пророцтва" про оточення і захоплення міста, що готується.

"Перші наративи такого типу були вкинуті наприкінці 2023 – на початку 2024 року, а наприкінці лютого було надано відмашку на значну активізацію всіх інформаційних майданчиків для поширення наративу про загрозу Харкову. Очевидно, що саме тоді було дано зелене світло операції "Імітація", адже у той же період почалася реорганізація груп військ за прикриттям кордону "Брянськ", "Білгород" і "Курськ" у єдине угруповання військ "Північ" з призначенням командувачем генерал-полковника Лапіна (за штатом - командувач Ленінградським ВО). Саме 44-й армійський корпус (АК), який форсовано став формуватися наприкінці лютого – на початку березня, мав стати основною ударною компонентою у складі ГВ "Північ" у рамках операції "Імітація"", - каже Коваленко.

За його даними, станом на 10 травня ГВ "Північ" була чисельно групою військ на 53 тисячі особового складу із загальною кількістю техніки у вигляді:

  • танки – 400;
  • ББМ – 1000;
  • ствольна артилерія – 1 000;
  • РСЗВ – понад 100.

"Багато людей, коли говорили про загрозу від ГВ "Північ", використали навколорозмірне пояснення загрози для Харкова в 50 тисяч, але, по суті, це не так. Приблизно 35 тисяч тіл від цієї маси сил і засобів розподілено вздовж кордону з Україною в Курській, Брянській та Білгородській областях РФ, оскільки вони є частиною групи військ прикриття кордону завдовжки 750 км. Головним ударним елементом, який збільшив ГВ прикриття кордону з 35 до 53 тисяч, став саме 44-й армійський корпус та низка інших підрозділів".

Підрозділи РВВ сконцентрували удар у напрямку Плетенівки та Огурцово на північ від Вовчанська з виходом на Гатищі та Стрілеччя, Пильну та Борисівку на північ від Липців з виходом на Красне.

"Хоча результатом першої доби всього цього перформансу російське командування явно бачило контроль над Вовчанськом та вихід на Липці", - вважає Коваленко.

Напрям удару був на села, які знаходяться екстремально близько до кордону з Росією і практично всі вони після звільнення Харківської області у 2022 році були у сірій зоні. Через близькість до кордону обладнати там позиції та фортифікації було неможливо, і РВВ чудово знали, що там, як немає місцевих жителів, так і СОУ, які з'являлися лише патрулями, але не розміщувалися гарнізоном на постійній основі.

На думку Коваленко, російська операція "Імітація" дається їм насилу і великою кров'ю.

"Замість того, щоб посипати голову попелом і верещати в нестямному істеричному крику "Все пропало!", варто просто порівняти те, що відбувалося 24 лютого 2022 року і що ми маємо станом на 12 травня 2024-го (починаючи з ранку 10 травня 2024 року) -го), особливо з урахуванням мертвих, сірих зон біля кордону", - пропонує експерт.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах