Постраждав від обстрілу: прокуратура подала до суду на "Укрзалізницю" через БК залізничників

Прокуратура подала до суду на Укрзалізницю через ДК залізничників у Харкові.

Прокуратура подала до суду на Укрзалізницю через ДК залізничників у Харкові. Фото: Харківська обласна прокуратура

Події
26 квiтня 14:54

Прокуратура вимагає від "Укрзалізниці" привести до належного стану Дом культури залізничників у Харкові, який є пам'яткою культурної спадщини. Будівля ДК сильно постраждала від ракетного обстрілу з боку РФ.

Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Керівник Новобаварської окружної прокуратури Харкова подав до суду позовну заяву на користь держави в АТ "Укрзалізниця" про зобов'язання вчинити певні дії. Прокурори встановили порушення інтересів держави у сфері дотримання законодавства про охорону культурної спадщини.

Йдеться про пам'ятник містобудування та архітектури місцевого значення "ДК Залізничників" 1932 року побудови. Будівля перебуває на державному обліку та має охоронний номер 53 згідно з переліком пам'яток містобудування та архітектури.

Прокуратура подала до суду на Укрзалізницю через ДК залізничників у Харкові.Прокуратура подала до суду на Укрзалізницю через ДК залізничників у Харкові. Фото: Харківська обласна прокуратура

Наказом Міністерства культури та інформаційної політики від 04.06.2020 № 1883 вказану пам'ятку культурної спадщини занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України місцевого значення, йому надано новий охоронний № 7028-Ха. Площа вказаного об'єкта становить 9932,2 кв.

Згідно з інформацією Державного реєстру прав на нерухоме майно, право власності на вказану будівлю належить державі в особі АТ "Укрзалізниця".

Статтею 23 Закону України "Про охорону культурної спадщини" передбачено, що всі власники пам'яток чи уповноважені ними органи (особи) незалежно від форм власності на ці об'єкти зобов'язані укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини охоронний договір.

Проте АТ "Укрзалізниця" вищезазначені вимоги Закону не виконано.

Крім того, Департамент культури та туризму Харківської обласної військової адміністрації звернувся з відповідними вимогами до власника щодо укладання охоронного договору та необхідності виконання невідкладних консерваційних та ремонтних робіт, що дозволяють забезпечити збереження зазначеної пам'ятки до початку реставраційних робіт, та надано термін для вжиття відповідних заходів. Однак відповіді від АТ "Українська залізниця" не надходило, питання щодо укладання охоронного договору та отримання дозволу на розробку науково-проектної документації не ініціювалося, кажуть у прокуратурі.

Нині пам'ятник культурної спадщини перебуває в аварійному стані. Крім того, будівля зазнала суттєвих руйнувань внаслідок ракетних атак ворога.

"Прокуратура через суд вимагає зобов'язати АТ "Українська залізниця" укласти з Департаментом культури та туризму ХОВА охоронний договір щодо нежитлової будівлі та привести його до належного стану шляхом консерваційних та ремонтних робіт", - сказали в прокуратурі.

Наразі суддя Київського окружного адміністративного суду відкрив провадження у справі.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах