Загроза захоплення Куп'янська росіянами: що говорять у РНБО та ХОВА

Загроза захоплення Куп'янська росіянами: що кажуть у РНБО та ХОВА.

Загроза захоплення Куп'янська росіянами: що кажуть у РНБО та ХОВА. Фото: Генштаб ЗСУ

Події
05 лютого 11:26

В Харківській обласній військовій адміністрації та Раді національної безпеки прокоментували загрозу російського наступу під Куп'янськом, про яку повідомило Forbes. За даними видання, Росія зібрала величезну армію на Куп'янському напрямі. Мета — відібрати величезну частину Харківської області, яку росіяни ненадовго окупували 2022 року, а також захоплення всієї Донецької та Луганської області.

За даними видання, для наступу на Куп'янськ Росія зосередила 500 танків, близько 600 одиниць бойових машин, сотні гаубиць та 40 тисяч військ. Метою є все, що на схід від річки Оскол.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Чому березень? Тому що саме тоді Росія "голосуватиме" за "президента" на загальнонаціональних "виборах". Фактично, Володимир Путін є єдиним реальним кандидатом, і він збереже свій жорстокий, диктаторський контроль над Росією та російською агресивною війною в Україні. Шматочок Харкова став би подарунком Путіну у день виборів від російської армії в Україні", - пояснюють журналісти.

У виданні наголошують, що українська армія також концентрує на цьому напрямі свої сили. Проте військові відчувають нестачу боєприпасів через припинення підтримки з боку США. Тоді як Росію снарядами постачає Північна Корея.

"Ця ситуація дає Росії можливість застосувати добре відомий підхід: систематичну руйнацію міських територій, що робить їх незахищеними", - пише Forbes з посиланням на українську аналітичну групу Frontelligence Insight.

Що кажуть у ХОВА

"Армія Росії настає на цьому напрямі з лютого 2022-го року. І з часу контрнаступу Збройних Сил України окупанти не залишали намірів знову відвоювати ці території, адже для них це логістично важливий напрямок. Тому щодня ворог не припиняє завдавати ударів: КАби, ФАБи, артилерія, РСЗВ, дрони - РФ застосовує на Куп'янщині весь арсенал зброї.

Вже понад півроку на всіх ділянках фронту точаться важкі бої, росіяни ведуть штурмові дії високої інтенсивності. Але ЗСУ весь цей час відбиває атаки ворога, ми постійно посилюємо обороноздатність усієї області. Збройні сили готові до будь-яких подальших сценаріїв, дій противника та швидкого реагування на результати розвідки", - сказав голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

У РНБО прокоментували погрози на Куп'янському напрямі

У РНБО підтвердили, що Росія справді концентрує значні військові сили у районі Куп'янська Харківської області. Проте статистика, наведена Forbes, дещо відрізняється від реальності. Про це у Телеграмі написав голова Центру протидії дезінформації РНБО лейтенант ЗСУ Андрій Коваленко.

"Але потрібно, щоб на Заході розуміли серйозність ситуації, особливо ті, хто приймає рішення про допомогу. І бажано, щоб там пам'ятали про американські інтереси теж. Утопічно думати, що все можна буде вирішити до грудня 2024 року, якщо Україна буде у слабкішому. положенні, як може здатися деяким кандидатам у президенти, навпаки, тоді доведеться давати ще більше зброї і швидко, тому що путін ніколи не піде на умови, його мета – знищення України, і змусити його піти на якісь умови можна тільки силою, а не слабкістю", - написав Коваленко.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах