Студент харківського вишу виграв суд у військкомату через незаконну мобілізацію

Студент харківського вишу виграв суд у військкомату через незаконну мобілізацію.

Студент харківського вишу виграв суд у військкомату через незаконну мобілізацію. Фото: slovoidilo.ua

Події
01 лютого 17:42

19-річного хлопця забрали на вокзалі в Ужгороді, того ж дня внесли до списку військовозобов'язаних і відправили до підрозділу територіальної оборони. Півтора роки студент вимагав справедливості в суді. 

Про це розповіли в Українському Гельсінському союзі з прав людини.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами адвоката приймальні Романа Лихачова, 19-річний Володимир Дядюх (ім'я змінено) навчався на денній формі в одному із харківських університетів.

"Коли росіяни почали масовано обстрілювати Харків, у березні 2022 року Володимир евакуював з Харкова до Ужгорода свою маму. На вокзалі молоду людину зустріли представники поліції та ТЦК, які супроводжували його у військкомат. Дорогою Володимир розповів їм, що він навчається в університеті на денній формі та показав свій студентський квиток. Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки вніс Володимира до списку військовозобов'язаних, який пізніше направили до військової частини. Командир військової частини, у свою чергу, зарахував Володимира до особового складу. За його наказом Володимира призначили кулеметником", - каже Лихачов.

Хлопець звернувся за юридичною допомогою до громадської приймальні УГСПЛ у Чугуєві. Щоб допомогти хлопцеві, юристи мали оскаржити в суді наказ, а також довести, що мобілізація була незаконною.

"Йому спочатку у ТЦК сказали, що він може надати військовій частині документи, що підтверджують його статус студента, і що після цього його звільнять. Володимира ж мобілізували за один день і формально навіть документи про проходження військово-лікарської комісії не надали. Але такої підстави для звільнення з військової частини, як навчання, немає. Тобто йому одразу сказали неправду", - розповідає адвокат.

З Ужгородського РТЦК через постійні відмови юристам було важко отримати потрібні документи. До суду довелося звертатися із мінімальним набором документів. Більше того, серед документів було підтвердження того, що справа Володимира відсутня в Ужгородському РТЦК. Він навчався у Харкові, і його справа з усіма документами була там. Навчальні заклади зазвичай проводять звірку із центром комплектування, підтверджуючи, що конкретна особа призовного віку там справді навчається.

Суд затягнувся на півтора роки. Серед відповідачів справи були Ужгородський РТЦК та військова частина, до якої призвали Володимира. За весь час відбулося шість засідань.

"Затримка виникла зокрема через те, що на деякі засідання не з'являлися представники ТЦК, на деякі — військової частини. Також вони затягували з наданням потрібних документів", – пояснює Роман Лихачов.

Серед документів, що розглядалися судом, була власноруч написана студентом заява про призначення його для проходження військової служби. Дата написання цієї заяви, 4 березня, не співпадала з днем, коли Володимира вже направили до військової частини. Центр комплектування видав наказ набагато раніше – 2 березня. Оригінал заяви військкомат так і не надав.

Кілька місяців справу розглядали у суді першої інстанції. Відповідачі не погодилися з рішенням суду та подали на апеляцію. Тільки після розгляду скарги в апеляційному суді ухвалили остаточне рішення і Володимира звільнили.

"Проблема законодавства ще в тому, що коли незаконно мобілізують осіб, які мають право на відстрочку, військова частина не може їх самостійно звільнити, навіть якщо бачить порушення з боку ТЦК. Їх звільнення може відбутися тільки в судовому порядку. Тобто людина повинна йти в суд і доводити, що дії ТЦК незаконні. Цей процес, як у випадку Володимира, може затягнутися. Водночас людина служить, часто на передку і подібні дії чи бездіяльність можуть призвести до смерті людини", - каже адвокат.

До звільнення Володимир прослужив півтора року, він воював кулеметником. За цей час хлопця відрахували з навчального закладу, бо Дядюх не міг приділяти час навчанню, перебуваючи фронті.

У вересні 2023 року Дядюха виключили зі списків особового складу та звільнили зі служби за рішенням суду. Суд задовольнив позов частково та ухвалив виплатити компенсацію у розмірі 50 тисяч гривень.

"Важливо, щоб такі дії були покарані. Компенсація у 50 тисяч або у 500 тисяч – не принципова. Головне питання не у штрафах, а у справедливості. Хлопець у 19 років опинився на фронті, його мати залишилася одна у цій ситуації, без підтримки. Володимира було позбавлено можливості вчитися", — каже Роман Лихачов.

Наразі Володимир повертається до громадянського життя, планує відновитися в університеті та закінчити навчання. У 21 рік має посвідчення учасника бойових дій.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах