У Харкові екс-поліцейський отримав довічний термін за держзраду

У Харкові екс-поліцейський отримав довічний термін за держзраду.

У Харкові екс-поліцейський отримав довічний термін за держзраду. Фото: СБУ

Події
31 сiчня 15:59

Вищий захід покарання - довічне ув'язнення отримав екс-поліцейський з Харківщини. Він "зливав" окупантам локації військової та критичної інфраструктури. Серед будівель, сфотографованих зрадником, були торговий центр у Харкові та обласне управління СБУ. Це перший вирок у Харківській області, коли правоохоронця засуджено до довічного ув'язнення.

Про це повідомили у прокуратурі Харківської області.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як розповіли у СБУ Харківської області, засуджений - колишній оперуповноважений місцевого підрозділу поліції, який на початку повномасштабного вторгнення Росії перебував на посаді. Тоді його дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ у Білгородській області. Посередником виступив брат поліцейського із Росії – екс-співробітник російського спецпідрозділу "Омон".

Серед основних завдань зрадника – виявлення місць тимчасового базування підрозділів ЗСУ, Служби безпеки, поліції та Національної гвардії. Також зловмисник намагався встановлювати місцеві локації, які опікуються ремонтом військової техніки українських захисників.

За отриманими координатами, загарбники робили прицільні удари із застосуванням далекобійної артилерії та бойової авіації. Після ворожого обстрілу він виходив на місцевість для фіксації прильотів.

У Харкові екс-поліцейський отримав довічний термін за держзраду.У Харкові екс-поліцейський отримав довічний термін за держзраду. Фото: СБУ

Для збору розвідданих зрадник їздив службовим автомобілем зі спецталоном, що дозволяло йому уникати огляду на блокпостах і приховано фотографувати важливі об'єкти. Отримані відомості передавав своєму братові з Росії, який перебував на прямому зв'язку з ФСБ.

Контррозвідники СБУ затримали російського агента у травні 2022 року, коли він перетнув блокпост поблизу обласного центру. Тоді з його автомобіля було вилучено три бойові гранати та мобільний телефон, який він використав для комунікації з ФСБ.

У Харкові екс-поліцейський отримав довічний термін за держзраду.У Харкові екс-поліцейський отримав довічний термін за держзраду. Фото: СБУ

На підставі зібраних доказів суд визнав російського агента винним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 1 ст. 263 (зберігання бойових запасів без передбаченого законом дозволу).

Чоловік був звільнений із Національної поліції України.

"У судовому засіданні держзрадник провину не визнав і додав, що він нічого не робив", - розповіли в прокуратурі.

Розслідування проводили співробітники СБУ у Харківській області спільно з ДБР за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

Обвинувальний вирок ухвалив Київський районний суд Харкова. Йде термін на апеляційне оскарження.

У Харкові екс-поліцейський отримав довічний термін за держзраду.У Харкові екс-поліцейський отримав довічний термін за держзраду. Фото: Харківська обласна прокуратура

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах