Харків'янин намагався продати скіфський скарб через інтернет

Харків'янин намагався продати скіфський скарб через інтернет.

Харків'янин намагався продати скіфський скарб через інтернет. Фото: Харківська обласна прокуратура

Події
28 грудня 2023 12:52

Харків'янин намагався на інтернет-аукціоні продати 21 кілограм металевих виробів скіфського походження за 350 тисяч гривень.

Ділок охарактеризував свій товар, як "набір бронзолітійника (2 тисячоліття до н.е.) та котел (скіфи). Правоохоронці зацікавилися "бізнесменом" і відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного присвоєння особою майна, що має особливу історичну, наукову та культурну цінність 1 ст.193 КК України), повідомили в Харківській обласній прокуратурі.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згідно із заявою генерального директора Національного музею історії України, зазначені металеві вироби мають історичну та культурну цінність, і вони присвоєні незаконно.

Судячи з розміщених фотозображень, йдеться про рідкісну археологічну знахідку, що належала древньому майстру-лівару. На фотографіях видно понад 60 уламків бронзових знарядь та котелків. Серед них є предмети, подібні до серпів культури Гава-Голигради.

Харків'янин намагався продати скіфський скарб через інтернет.Харків'янин намагався продати скіфський скарб через інтернет. Фото: Харківська обласна прокуратура

Знахідки подібних комплексів досі взагалі невідомі, особливо якщо йдеться про Харківську область. Уламки бронзових серпів відносяться до раннього періоду, а їх аналоги відомі тільки на заході України.

Унікальність цього скарбу полягає в тому, що він одночасно дає нову інформацію про давні технологічні прийоми, торговельні зв'язки та економічний рівень суспільства.

Харків'янин намагався продати скіфський скарб через інтернет.Харків'янин намагався продати скіфський скарб через інтернет. Фото: Харківська обласна прокуратура

Правоохоронці провели обшуки за місцями проживання харків'янина. Історичну знахідку вилучено, надалі на неї буде накладено арешт.

Вирішується питання щодо повідомлення харків'янину про підозру.

Довідка Vgorode. Гава-голіградська культура - археологічна культура ранніх залізних часів, поширена в Східних Карпатах та Подунав'ї наприкінці ІІІ - першій половині I тисячоліття до н. е. Була поширена на сході Словаччини, північному сході Угорщини та північному заході Румунії у Трансільванії. В Україні визначні пам'ятки цієї культури поширені у Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській, південній частині Львівської та Хмельницької областей.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах