У Харкові відкрилася виставка "(Не)помітні історії" про переселенців

У Харкові відкрилася виставка "(Не)помітні історії" про переселенців.

У Харкові відкрилася виставка "(Не)помітні історії" про переселенців. Фото: Центр допомоги врятованим

Події
14 грудня 2023 12:06

Це фотопроект, який розповідає історії дев'яти людей, які пережили полон, депортацію, що зазнали сексуального насильства, внаслідок війни, або були змушені залишити свої будинки на тимчасово окупованих територіях.

Для фотографій герої передали найцінніші речі, які люди забрали із собою під час евакуації: ключі від квартири у Бердянську, книгу з маріупольської бібліотеки, синьо-жовту стрічку, з якою герой пройшов полон у Херсоні, прикраси, які окупанти намагалися зірвати з дівчат на блокпосту та інші. Про це розповіли організатори виставки – Центр допомоги врятованим.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними міжнародних організацій, понад 5 мільйонів людей в Україні стали внутрішньо переміщеними особами та змушені починати життя у нових містах з нуля. У той же час, за цифрами статистики стоять життя, спогади та мрії людей, яких війна змусила залишити свій дім. Мета виставки – нагадати, що допомагати з адаптацією та підтримувати внутрішньо переміщених людей дуже важливо.

"У Центрах допомоги врятованим внутрішньо переміщені українці отримують безоплатну комплексну соціально-психологічну підтримку, але не менш важлива для них підтримка від усіх, хто їх оточує. У фотопроекті "(Не)помітні історії" ми показали речі 9 героїв крізь туман, щоб нагадати суспільству, що за цифрами статистики стоять життя, спогади і мрії людей, яких війна змусила залишити власний будинок. (UNFPA).

Виставка безкоштовна та буде відкрита з 11 грудня у 10 Центрах допомоги врятованим, у тому числі у Харкові – на вулиці Сумській, 37. Графік роботи центру можна дізнатися на сайті.

Першим відвідувачем харківської виставки став посол Королівства Бельгія в Україні Петер Ван де Велде.

"Я дуже радий сьогодні бути в місті героїв Харкові та побачити виставку "(Не)помітні історії", яка змушує людей задуматися про те, що трапилося на всіх окупованих територіях. Тут представлені об'єкти, але вони передають нам історії постраждалих людей. Саме тому Центри допомоги врятованим дуже важливі, щоб допомогти українцям впоратися з пережитим. Слід пам'ятати, що ці страждання зумовлені агресією російської федерації. Звичайно, я сподіваюся, що агресія та війна закінчаться якнайшвидше. Бельгія ж продовжуватиме підтримувати Україну в її боротьбі", - каже Петер ван де Велді.

Серед зображених у фотопроекті речей — прикраси, які окупанти намагалися зірвати з дівчат на блокпосту, єдина сумка, яку жінці вдалося взяти з дому перед депортацією, записка від подруги, що залишилася на окупованих територіях, та інші.

"Залишати будинок і рідне місто було дуже боляче - все там було мені дорого, але й залишатися під окупантами я теж не могла. Зараз я знаю, що до будинку увійшли росіяни і всі з нього винесли. Але ключі я дуже бережу - це мій зв'язок з рідним будинком, і я хочу відімкнути ними свої двері, – каже героїня виставки Оксана (імена всіх героїв змінені з метою безпеки) — Коли я тільки переступила поріг Центру допомоги врятованим, я вже розуміла, що тут моє: мені тут приємно та затишно, як удома. Я мрію відкрити такий центр у рідному Бердянську, він буде дуже потрібний там після деокупації".

Довідка Vgorode. Центри допомоги врятованим створені з ініціативи Офісу віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, за сприяння урядової уповноваженої з ґендерної політики, у партнерстві з Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA), завдяки фінансовій підтримці урядів Бельгії, Франції, Швеції та співробітництва з місцевими органами влади та громадськими організаціями.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах