"Нова пошта" планує відбудувати зруйнований ракетою термінал під Харковом

"Нова пошта" планує відбудувати зруйнований ракетою термінал під Харковом.

"Нова пошта" планує відбудувати зруйнований ракетою термінал під Харковом. Фото: facebook.com/Аліна Коваленко

Події
24 жовтня 2023 18:39

Харківський вантажний термінал у Коротичі, пошкоджений внаслідок обстрілу, буде відбудовано. Після висновків експертів стане зрозуміло, чи відновлять пошкоджений комплекс, чи зведуть на його місці новий.

Про це повідомили співзасновники компанії В'ячеслав Климов та Володимир Поперешнюк, які побували 23 жовтня на місці трагедії, передає Укрінформ.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, близько 22:15 21 жовтня росіяни випустили дві ракети типу С-300 терміналом "Нової пошти" у смт Коротич Харківської області. Загинули шестеро людей, ще 17 отримали поранення. За інформацією Харківської обласної військової адміністрації, семеро поранених - у тяжкому стані, з них п'ятеро перебувають у реанімації (двоє вкрай важкі, вони підключені до апаратів ШВЛ).

"Новая почта" планирует отстроить разрушенный ракетой терминал под Харьковом - фото"Новая почта" планирует отстроить разрушенный ракетой терминал под Харьковом - фото

"Харківський вантажний термінал почне відновлюватися буквально через день після того, як ми розберемося з посилками, що вціліли. Ми постараємося відновитися через кілька місяців", - сказав Климов.

За його словами, термінал не знищено повністю.

"Те, що ми з Володимиром побачили сьогодні вранці, у мене вселяє певний оптимізм, що цей об'єкт буде відновлено. Друга частина цього терміналу теж отримала пошкодження, але операції з нею продовжуються. Тому я думаю, що громада не втратить "Нову пошту" як інвестора та роботодавця", - сказав Климов.

"Новая почта" планирует отстроить разрушенный ракетой терминал под Харьковом - фото"Новая почта" планирует отстроить разрушенный ракетой терминал под Харьковом - фото

За його словами, ракетний удар не вплине на надання послуг компанією, зокрема, в Харківській області.

"Компанія технологічна та адаптивна. Буквально на добу були затримані посилки. А посилки, що вціліли у вантажному терміналі, прямо зараз відсортуються. Те, що ми можемо врятувати, буде перепаковано і відправлено. За інформацією на сьогоднішній день близько 2700 відправлень ми зможемо переупакувати і доставити з цього те, що втрачено через вибух і пожежу, буде компенсовано клієнтам”, - сказав Климов.

Він припустив, що знищено кілька сотень посилок.

За інформацією співзасновників, збитки компанії внаслідок російської агресії становлять близько мільярда гривень, і це без урахування частково зруйнованого терміналу в Коротичі.

"Новая почта" планирует отстроить разрушенный ракетой терминал под Харьковом - фото"Новая почта" планирует отстроить разрушенный ракетой терминал под Харьковом - фото

"Нова пошта" планує облаштувати у терміналах додаткові мінібомбосховища.

“Зараз у всіх терміналах ми маємо бомбосховища, ми налаштували. Але тепер мова про те, щоб будувати мінібомбосховища всередині терміналів, щоб люди були якомога ближче до нього. Тому що взяти Харків – "приліт" відбувається менш як за хвилину, буквально 30-40 секунд. За цей час треба встигнути сховатися”, – пояснив Поперешнюк.

За його словами, біля терміналу у смт Коротичі також є бомбосховище.

“Воно надійне та комфортне. Там тепло. Є все потрібне. Але треба робити сховища, щоб туди можна було швидше та легше дістатися”, - сказав співзасновник.

"Новая почта" планирует отстроить разрушенный ракетой терминал под Харьковом - фото"Новая почта" планирует отстроить разрушенный ракетой терминал под Харьковом - фото

У випадку з Коротичем співробітники практично не мали часу для переходу в укриття.

“Нам поранені співробітники сказали, що близько 15 секунд минуло з моменту, коли вони отримали повідомлення про повітряну тривогу до вибуху. Тому шансів добігти до укриття не було. Укриття, професійно обладнане, знаходиться на виході з цього терміналу. Хлопці не встигли добігти до нього”, – сказав Климов.

Компанія "Нова пошта" готує звернення до поштових організацій для засудження російських ударів по цивільних об'єктах.

“Це терористичний акт. Цей військовий злочин – бити по цивільних спорудах, вбивати людей. Реакція суспільства мене вразила – всім це болить. І ми хотіли б, щоб ця реакція була не лише всередині країни, а щоб вона вийшла назовні. Ми готуємо запити до різних поштових організацій, щоб вони засудили цей терористичний акт. Щоб світ про це говорив”, – сказав співзасновник компанії Володимир Поперешнюк.

За його словами, мережа "Нової пошти" за час повномасштабної війни зазнала чотирьох великих цілеспрямованих ударів, які завдали значних руйнувань сортувальним центрам (у Полтаві, Дніпрі та двічі у Коротичі на Харківщині), ще близько сотні відділень у країні було пошкоджено внаслідок непрямих влучень.

Перший раз термінал у Коротичі росіяни атакували у квітні минулого року, загинув водій. У Дніпрі співробітник помер у лікарні від поранень.

"Те, що сталося на Харківщині, - найбільший удар і найбільша втрата наших людей на наших об'єктах", - сказав Поперешнюк.

"Новая почта" планирует отстроить разрушенный ракетой терминал под Харьковом - фото"Новая почта" планирует отстроить разрушенный ракетой терминал под Харьковом - фото

Чи була на терміналі зброя

За словами Клімова, в обстрілі терміналі проводилося сортування і завантаження звичайних посилок.

«Зараз я говорю в одному з наших відділень – і ви бачите наші звичайні вантажі, звичайні посилки. Саме такі вантажі були і на нашому терміналі, який атакували. Звичайно, про жодну зброю не може бути мови. Це громадський об'єкт. "Нова пошта" не перевозить жодної зброї", - заявив Климов.

Він зазначив, що компанія як невіддільна частина українського суспільства допомагає багатьом волонтерським організаціям.

«Так само як і навколо мене зараз дуже багато вантажів благодійних фондів, волонтерів, вантажів, які прямують нашим військовим. Але жодної зброї тут ніколи не було», - сказав Климов.

Пошкоджений в результаті атаки термінал у компанії називають інноваційним, оскільки там використовувалося найсучасніше обладнання.

За інформацією співзасновника компанії Володимира Поперешнюка, завтра почнуть ховати загиблих внаслідок обстрілу працівників НП. За його словами, загибель колег вплинула на колектив, людям надають підтримку, психологічну допомогу.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах