У селі Гроза, що постраждав від ракетного удару, шукають коригувальника: що показали обшуки

У селі Гроза, що постраждав від ракетного удару, шукають коригувальника.

У селі Гроза, що постраждав від ракетного удару, шукають коригувальника. Фото: прокуратура Харківської області

Події
10 жовтня 2023 13:43

У селі Гроза на причетність до наведення ракети по кафе, де проходили поминки за загиблим військовим Андрієм Козирем, перевірили понад 50 людей.

Про це 10 жовтня на брифінгу повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, у селі працювали і поліція Харківщини, і Служба безпеки. Обшуки поки що результатів не дали.

"Підозрюваного немає. Підтвердити інформацію, що хтось конкретно привів ракету на це місце, офіційно не можу. На причетність до наведення перевірили майже всіх, хто був у Грозі. Ми проводили невідкладні слідчі дії, обшуки. Перевірки результатів не дали, робота триває. На мою думку, понад 50 осіб перевірили підрозділи поліції. Крім того, працювала СБУ", - сказав Болвінов.

Перевірили також власника кафе – раніше була інформація, що його вже перевіряли на причетність до колабораціонізму.

"Інформації, що він причетний, ми не отримали. Якщо слідство матиме додаткову інформацію, ми її перевіримо. У власника кафе загинули сестра і племінниця".

Читайте також: Що відомо про військового із села Гроза, під час перепоховання якого росіяни вдарили "Іскандером"

Раніше у прокуратурі повідомили, що слідчі розглядають версію наведення ракети на кафе, проте є й інші версії.

Також слідчі з'ясовують, звідки випустили ракету по селу Гроза.

"Інформація, яку я оголошую, проміжна. На місці трагедії ми вилучили залишки "Іскандер-М". Ми схиляємося до версії, що російські військові цинічно скоїли військовий злочин і вбили таку велику кількість цивільних. Жодних військових там не було. Загиблі та поранені цивільні". "", - сказав Болвінов.

"Ракета прилетіла і потрапила в скупчення людей. Люди, які знаходилися біля входу, були поранені і вижили. Тіла, які ми вилучали з епіцентру вибухів, і ті, які були далі, відрізняються за станом. У нас є частини тіл, які ми досліджуємо", – додав він.

Число жертв у селі Гроза зросло

Начальник Слідчого управління поліції Харківщини повідомив, що кількість загиблих у Грозі збільшилася - криміналісти ідентифікували вже 53 загиблі. Однак ці дані не остаточні, тому що ДНК-експертизи продовжуються і п'ять осіб досі вважаються зниклими безвісти.

"Ми ідентифікували станом на даний момент 53 загиблих. Тому можна заявити, що на сьогоднішній день у нас збільшилася кількість загиблих. А враховуючи ще неідентифіковані частини тіла та заяви про зниклих безвісти - остаточна кількість може збільшитися", - сказав Болвінов.

Слідчий зазначив, що загалом поліція отримала 22 заяви про зниклих безвісти.

"Усі заяви були відпрацьовані. Чотири заяви не підтвердилися, бо ми знайшли людей. 13 ми ідентифікували серед трупів. П'ятеро зникли безвісти. Без перерви ми збираємо залишки громадянських людей. З першої хвилини, незважаючи на надскладні моральні умови, ми збирали останки вбитих у селі Гроза і встановлювали цих людей. Понівечені тіла доводилося збирати частинами. Ми досліджували 135 залишків тіл. Ми робимо це досі. ДНК-лабораторії працюють цілодобово вже п'яту добу. Криміналісти та слідчі теж", - розповів Сергій Болвінов.

За його словами, криміналісти провели 288 ДНК-досліджень.

Нагадаємо, удар по селу Гроза Куп'янського району Харківської області стався 5 жовтня о 13.24. Російські окупанти вдарили ракетою "Іскандер" по приміщенню магазину-кафе. Удар став найбільшим за кількістю жертв початку повномасштабної війни. Село Гроза розташоване за 35 кілометрів від лінії фронту. Воно було звільнено від окупації у 2022 році.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах