Робила "селфі": у Харкові затримали російську коригувачку обстрілів міста

У Харкові затримали російську коригувальницю обстрілів міста.

У Харкові затримали російську коригувальницю обстрілів міста. Фото: прокуратура Харківської області

Події
05 вересня 2023 10:17

СБУ затримала коригування, яке знімало стратегічні об'єкти Харкова під виглядом "селфі". Саме за її координатами влітку 2022 року загарбники завдали ракетного удару по виробничим цехам місцевого заводу енергетичної галузі України.

Про це повідомили у прес-службі СБУ.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Щоб скоригувати ворожу атаку Росії, фігурантка сфотографувала себе на тлі промислового об'єкту із прив'язкою до місцевості та надіслала фото агресору.

У Харкові затримали російську коригувальницю обстрілів міста.У Харкові затримали російську коригувальницю обстрілів міста. Фото: прокуратура Харківської області

Зловмисницею виявилася працівниця постраждалого підприємства, яку ФСБ залучила до співпраці під час її поїздки до Москви ще до початку повномасштабного вторгнення Росії.

Після 24 лютого минулого року на неї вийшов представник російської спецслужби та поставив завдання передавати йому геолокацію українських захисників та критичної інфраструктури у місті. Для комунікації вони використовували популярний месенджер, а для конспірації жінка постійно змінювала мобільні телефони.

У Харкові затримали російську коригувальницю обстрілів міста.У Харкові затримали російську коригувальницю обстрілів міста. Фото: СБУ

Для передачі координат українських об'єктів фігурантка робила навпроти них "селфі", потім надсилала фото у фсб і після цього відразу видаляла знімки з телефону.

Щоб замаскувати підривну діяльність на користь ФСБ, їхня поплічниця активно публікувала в соцмережах коментарі, в яких демонстративно критикувала військово-політичне керівництво Росії.

Однак їй це не допомогло. 30 серпня співробітники СБУ затримали зловмисницю під час виконання нею нового ворожого розвідзавдання. Їй повідомлено про підозру за фактом поширення інформації про переміщення, рух та розташування ЗСУ (ч. 3 ст. 114-2 КК України). За клопотанням сторони обвинувачення слідчим суддею Київського районного суду м. Харкова підозрюваної обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без визначення розміру застави строком на 60 діб — до 28 жовтня 2023 року включно.

Жінці загрожує до 12 років ув'язнення.

За даними обласної прокуратури, 43-річна підозрювана мешкає у селі Довжик Харківської області.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах