З яких джерел Харкова небезпечно пити воду

З яких джерел Харкова небезпечно пити воду.

З яких джерел Харкова небезпечно пити воду. Фото: Getty Images/Alexey Kopytko

Події
03 серпня 2023 09:16

У восьми із 12 джерел у Харкові вода не відповідає нормативам за мікробіологічними показниками, у дев'яти – за санітарно-хімічними показниками.

Про це повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України за результатами дослідження води за перше півріччя 2023 року.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними лабцентру, протягом шести місяців 2023 року в Харкові та Харківській області досліджено 897 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі та каптажі джерел) за санітарно-хімічними показниками. З них майже половина (45,8%) не відповідала вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною".

У досліджених пробах води виявлено перевищення нормативних показників за показниками загальної жорсткості, каламутності, кольоровості, перманганатної окислюваності, вмісту нітратів, сульфатів, сухого залишку, аміаку, хлоридів.

За мікробіологічними показниками досліджено 672 проби води з колодязів та каптажів джерел, із них 41,4% проб не відповідали нормативам.

У Харкові досліджено 96 проб води з 12-ти каптажів природних джерел:

  • Саржин яр,
  • Манжосів яр,
  • селище Олешки,
  • парк «Юність»,
  • «Петренки-1»,
  • «Петренки-2»,
  • «Петренки-3»,
  • «Олексіївська балка»,
  • на вулиці Мінераловодській, 1,
  • на вулиці В. Зубенка, 25,
  • на вулиці Бучми (2 каптажі)

Відхилення від гігієнічних нормативів за мікробіологічними показниками не виявлено лише у чотирьох джерелах.

За санітарно-хімічними показниками не відповідала нормативним вимогам вода з трьох каптажів джерел:

  • у парку «Юність» (за показником жорсткості та вмісту нітратів),
  • у селищі Олешки (за вмістом нітратів),
  • «Петренки – 3» (за показником каламутності).

"Колодязі та природні джерела не можуть розглядатися як джерела більш якісної та безпечної води, ніж водопровідна. Підземні водоносні горизонти, що живлять джерела нецентралізованого водопостачання, не захищені поверхневими забрудненнями біологічного та хімічного походження. Тому необхідно завжди кип'ятити воду з колодязів та джерел", - попереджають у Держпродспоживслужбі.

Чим небезпечні нітрати

У відомстві кажуть, що однією з основних проблем питного водопостачання Харківського регіону залишається високий вміст нітратів у колодязній воді. У 34,5% досліджених проб колодязної води вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію, іноді до 14 разів. Високі концентрації нітратів виявлено у колодязях на територіях Ізюмського, Чугуївського та Харківського районів.

"Важливо знати, що нітрати не впливають на смак, колір та інші якості води, які можна визначити за допомогою органів чуття людини. Їх неможливо позбутися кип'ятінням або очищенням побутовими фільтрами.

У зв'язку з цим нагадуємо, що воду з колодязів та природних джерел у жодному разі не можна використовувати для вигодовування немовлят, приготування їжі та задоволення питних потреб дітей до 3-х років. Нітрати, що містяться у воді навіть у межах допустимих норм, небезпечні для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму, який страждатиме від нестачі кисню навіть за відсутності видимих клінічних симптомів.

Пам'ятайте: вода для немовлят та малолітніх дітей така ж важлива, як харчування. Тому батькам необхідно з великою відповідальністю відноситися до вибору питної води для малюків. Найкращий вибір – спеціальна фасована вода", - кажуть у Держпродспоживслужбі.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах