Харківська школярка, яка агітує за "ХНР", раніше була проукраїнською — поліція

Харківська школярка, яка агітує за "ХНР", раніше була проукраїнською, — поліція - фото

Харківська школярка, яка агітує за "ХНР", раніше була проукраїнською, — поліція - фото

Події
26 червня 2023 11:23

14-річна харківська школярка, яка у своїх соцмережах агітувала за "ХНР", раніше була україномовною. Вона запевняє, що змінам у політичних поглядах посприяв сусід, який мав романтичні стосунки з її матір'ю.

Про це повідомив начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, кілька днів тому 14-річна харківська школярка запостила гімн РФ із Z-символікою на площі Свободи, а також розвішала російські прапори та плакати із символікою "ХНР".

За словами Болвінова, під час обшуку у дівчинки знайшли російські прапори, гасла на підтримку царя і царської Росії та радянську символіку.

"Все це дівчина-підліток малювала своїми руками. Зберігала також радянські рублі. Очевидно, що країною-агресоркою вона захоплюється серйозно... Дівчина вже достатньо доросла, щоб розуміти, що вона зробила. І хоча згідно із законом, ми не можемо залучити її до кримінальної". відповідальності, мати обов'язково буде покарана. Як би не відхрещувалися дорослі, цей випадок – не безневинна дитяча витівка. Це свідомий антидержавний виступ і робота на користь ворога", - заявив Болвінов.

Харківська школярка, яка агітує за "ХНР", раніше була проукраїнською — поліція фото 1Харківська школярка, яка агітує за "ХНР", раніше була проукраїнською — поліція фото 1

За інформацією поліції, дівчинка живе удвох із матір'ю. Обох запросили до райвідділу та провели з ними роботу. Мати дівчини відхрещується від проросійської пропаганди. Заявляє, що шокована діями дитини, а сама вона ніколи не робила подібних закликів, жодних антиукраїнських повідомлень немає також у її соціальних мережах. Жінка запевнила, що підтримує Україну. Слідчі перевіряють ці заяви.

Також поліція з'ясувала, що саморобні плакати дівчина розвісила біля облдержадміністрації разом із подругою, все робили рано-вранці. Потім повернулися на місце ще раз – помилуватись своєю роботою. Подругу теж розшукали.

"Ця дівчина живе з матір'ю, батьком та сестрою. Ця школярка знайома з фігуранткою не так давно. Але каже, що не поділяє таких поглядів. Слідчі вийшли також на керівництво школи, де навчається пропагандистка. Встановлено коло спілкування дівчини. Виявилося, що такі пропагандистські та загалом нездорові настрої дитина демонструє вже давно. Директор школи повідомив, що ця учениця вже записувала на відео і викладала в інтернет такий спів як «слава російському роду»., - написав Болвінов у Фейсбук.

На матерів обох дівчат склали протоколи за ст. 184 кодексу про адміністративні правопорушення за невиконання батьками обов'язків щодо виховання дітей. Пізніше поліцейські вийшли на ще одного фігуранта цієї історії - сусіда "проросійської" школярки.

«Чоловік, від якого дівчина дізналася, що «не все так однозначно», мав романтичні стосунки з її матір'ю. Вся родина чоловіка: батьки, сестра та племінники живуть на Росії. Мати отримала громадянство Росії вже під час війни, 2019 року. Батько має посвідку на проживання. А старший племінник проходив термінову службу у Воронезькій області на росії», - розповів Болвінов.

Харківська школярка, яка агітує за "ХНР", раніше була проукраїнською — поліція фото 2 1Харківська школярка, яка агітує за "ХНР", раніше була проукраїнською — поліція фото 2

Харківська школярка, яка агітує за "ХНР", раніше була проукраїнською — поліція фото 3 2Харківська школярка, яка агітує за "ХНР", раніше була проукраїнською — поліція фото 3

За його даними, востаннє сусід 14-річної любительки «російського світу» відвідував родичів у РФ восени 2021 року. При цьому сам чоловік свою участь у зміні політичних поглядів дитини заперечує. Казав, що нічого такого не казав. І взагалі він «за мир» та «проти війни».

«Коли до нього прийшла поліція, він почав активно виправдовуватись. Заявив, що ніколи не розмовляв із дитиною на політичні теми. А дівчинка до знайомства з ним справді була україномовною. «Я приходив у гості та почув, що Софія перестала говорити українською. Запитав, що сталося, вона розповіла, що в соцмережах познайомилася з дітьми з ДНР, почала з ними спілкуватися та розмовляти російською. Мати Софії дуже здивувалася, оскільки пишалася нею за українську позицію, Олена дуже допомагає наскільки можна ЗСУ», — переказав Болвінов виправдання сусіда.

Чоловік визнав за собою єдиний "гріх" - виконання на 9 травня на кухні пісні "Вставай країна величезна".

«Сама дівчина розповіла, що цікавитись політикою стала саме після розмов з цим другом матері. Після знайомства з ним замість жовто-синіх прапорів з'явилися російські та радянські. Але сусід наполягає на тому, що його неправильно зрозуміли, а він мав на увазі щось інше. Під час обшуку у його квартирі вилучили мобільні телефони та фотографії племінника у військовій формі Росії та зброї. Слідство триває», - зазначив Болвінов.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах