У Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули через російське вторгнення

У Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули через російське вторгнення.

У Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули через російське вторгнення. Фото: ХОВА

Події
05 червня 2023 12:07

У центрі Харкова, біля будівлі Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості, 4 червня відкрили пам'ятник дітям, які загинули внаслідок збройної агресії РФ. На церемонію приїхала Перша леді України Олена Зеленська.

Архітектурна композиція складається зі скульптур дітей – хлопчика та дівчинки, що злітають над гранітною брилою, що втілює вибух. Фігури дітей постають в образі ангелів з обгорілими крилами. Вони виконані в бронзі зі спеціальним облицюванням, яке надає металу додаткової довговічності та відтінків. Загальна висота всієї композиції – близько п'яти метрів.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами голови Харківської ОВА Олега Синеєгубова, за 15 місяців злочинної війни росіяни вбили на Харківщині 76 дітей. Наймолодшій жертві путінських злочинів було лише 5 місяців. Понад 200 дітей отримали поранення.

У Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули через російське вторгнення.У Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули через російське вторгнення. Фото: ХОВА

«Нехай цей пам'ятник стане вічним нагадуванням про безневинні жертви російських терористів та символом невідворотного покарання за жахливі злочини окупантів. Я хочу подякувати за сприяння Першій леді України Олені Зеленській, за ініціативу народного депутата Павла Якименка, талановитого автора скульптурної композиції Михайла Ятченка та меценатів, які допомогли у реалізації створення цього меморіалу», – наводить слова Синєгубова прес-служба ХОВА.

«Важко відкривати пам'ятники загиблим. Особливо, якщо ці загиблі – діти. Адже діти повинні жити. Як мали жити маленькі жителі розбитих російськими ракетами будинків по всій країні. Мали жити всі пасажири автомобілів з написом «Діти», розстріляних окупантами», – сказала на відкритті пам'ятника Олена Зеленська.

У Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули через російське вторгнення.У Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули через російське вторгнення. Фото: ХОВА

«Усім злочинам, знущанням, вбивствам українських дітей – нема терміну давності. Росія обов'язково понесе відповідальність за весь біль та страждання. 76 загиблих дітей із Харківської області. 76 безневинних жертв. За кожною цифрою стоять людські долі... Біль та розпач рідних та близьких. Висловлюю подяку всім, хто допоміг створити та встановити цей монумент. Він завжди буде нагадувати нам про те, яку високу ціну ми платимо за право бути вільними, жити у мирі та спокої. Не забудемо», – додав Павло Якименко.

На вертикальній полірованій площині каменю верхнього блоку нанесений текст:

«Маленьким ангелам,

які так рано зустрілися

з людською жорстокістю

і, на жаль, ніколи

не стануть дорослими…».

У Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули через російське вторгнення.У Харкові відкрили пам'ятник дітям, які загинули через російське вторгнення. Фото: ХОВА

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах