Пілотом міг бути харківський льотчик: у Росії впав український легкомоторний літак

Пілотом міг бути харківський льотчик: у Росії впав український легкомоторний літак.

Пілотом міг бути харківський льотчик: у Росії впав український легкомоторний літак. Фото: соцмережі

Події
06 квiтня 2023 15:47

У середу ввечері, 5 квітня, прикордонна служба ФСБ повідомила, що у Брянській області неподалік кордону з Україною впав легкомоторний український літак. Пілота було затримано. За інформацією ЗМІ, його звуть Олександр Морозов.

У ЗМІ його ідентифікують як цивільного льотчика, який заснував у Харківській області аеродром малої авіації та "повітряну швидку допомогу", що доставляла лікарів до хворих у віддалених селах.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Згідно з повідомленням ФСБ, інцидент стався у Клинцівському районі Брянської області неподалік населеного пункту Бутовськ (приблизно 50 км від кордону з Україною). За даними місцевої влади, внаслідок аварії ніхто не постраждав.

Літак, як заявила спецслужба, розбився "з невстановлених причин", а його пілот - громадянин України - нібито намагався втекти на українську територію, але був затриманий прикордонним нарядом. Щодо затриманого проводиться розгляд, за результатами якого буде ухвалено процесуальне рішення.

У Росгвардії ввечері в середу заявили, що пілота нібито мала з собою зброю.

"Він був озброєний. Він мав автомат, магазини [до автомата], бронежилет. Співробітники УФСБ розберуться, як з ним далі працювати", - сказав ТАРС представник відомства.

Телеграм-канали Mash і Baza незабаром опублікували відео допиту, на якому, як стверджується, зображений пілот літака, що впав. Чоловік на відео каже, що є приватним пілотом та виконував завдання з контролю української ППО за 50 тисяч гривень (109 тисяч рублів). Завдання, за його словами, полягало в тому, щоб на малій висоті (50 метрів) летіти за іншим легкомоторним літаком та за його командою робити фотографії.

За твердженням чоловіка, він не знав, що знаходиться над територією Росії, бо після зльоту у нього відключився планшет. Він підтвердив, що в нього справді були автомат та бронежилет, які йому видали "для захисту", а після приземлення він їх сховав - через побоювання, що його можуть застрелити бійці української тероборони, якщо побачать зі зброєю.

На запитання щодо причин падіння чоловік відповідає, що у літака зламався гвинт. Припущення, що він міг за щось зачепитися, він заперечує.

Чоловік назвався Олександром Морозовим. Про пілот з таким ім'ям у 2018 році розповідали ЗМІ: він навчився літати у 50 років, після 2014 року заснував у Харківській області власний аеродром малої авіації та "повітряну швидку допомогу", яка доставляла лікарів до хворих у віддалених селах.

Видання "Агентство", проаналізувавши відео, дійшло висновку, що чоловік на кадрах, опублікованих телеграм-каналами, і цивільний пілот Олександр Морозов - одна і та ж людина.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах