У Харкові планують перейменувати чотири вулиці: варіанти нових назв

У Харкові планують перейменувати чотири вулиці: варіанти нових назв.

У Харкові планують перейменувати чотири вулиці: варіанти нових назв. Фото: Big Kyiv

Події
28 березня 2023 13:11

У Харківській мерії оголосили про перейменування чотирьох вулиць: Плеханівська, Державінська, Броненосець «Потьомкін», Студентська. Крім того, безіменному скверу на вулиці Конторській хочуть надати назву. Усі нові назви пов'язані із загиблими захисниками України або з відомими українцями.

Про це повідомили у прес-службі Харківської міськради.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

  • Вулицю Плеханівську пропонують перейменувати на вулицю Георгія Тарасенка,
  • вулицю Державінську - на вулицю Дмитра Коцюбайла,
  • вулицю Броненосця «Потьомкін» - на вулицю Олега Громадського,
  • вулицю Студентську - на вулицю Василя Тація,
  • скверу на вулиці Конторській (напроти будинку №5) пропонують надати ім'я Влади Чорних.

Харків'ян запрошують взяти участь у обговоренні нових назв. Обговорення проводиться у формі електронної консультації на сайті Харківської міської ради.

Докладніше ознайомитися з пакетом пропозицій та приєднатися до обговорення можна за посиланням.

Також подати свою пропозицію щодо перейменування топонімів можна,

  • надіславши листа за адресою: пл. Конституції, 7;
  • електронною поштою: kanc@city.kharkov.ua
  • або за телефоном: (057) 760-73-69.

Термін подання пропозицій – до 28 квітня включно.

Довідка Vgorode.

Тарасенко Георгій Олександрович 1996 року народження, харків'янин. Учасник Революції Гідності, протистояв сепаратистським виступам під час «російської весни» у Харкові у 2014 році. Весною того ж року добровольцем пішов на фронт, воював у Донецькій області. 2017 року очолив створений ним добровольчий підрозділ «Фрайкор». Із початком повномасштабного вторгнення обороняв Харків. Брав участь у знешкодженні диверсійної групи, яка планувала підриви військових та цивільних об'єктів у Харкові, а також у ліквідації колони російської військової техніки, що прорвалися до Харкова з боку Лісопарку. Загинув 25 березня 2022 року під час звільнення Малої Рогані. Георгій Тарасенко став першим бійцем добровольчого підрозділу, якому надано звання Герой України з початку повномасштабного вторгнення. Нагороджений орденом "Золота Зірка".

Коцюбайло Дмитро Іванович 1995 року народження. 2014 року добровольцем пішов захищати Україну. 2016 року став командиром 1-ї окремої штурмової роти "Вовки Да Вінчі" добровольчого українського корпусу "Правий сектор". Підрозділ під його командуванням брав участь у звільненні Пісків, Карлівки, Авдіївки Донецької області, у боях під Степанівкою, Старогнатівкою, Савур-Могилою. У 2022 році рота «Вовки Да Вінчі» була переформатована на 1-й механізований батальйон у складі 67-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. 7 березня 2023 року Дмитро Коцюбайло загинув у Бахмуті, отримавши осколкове поранення шиї. Так Вінчі став першим бійцем добровольчого підрозділу, який отримав за життя звання «Герой України» та орден «Золота Зірка».

Громадський Олег В'ячеславович 1973 року народження. Закінчив Харківське вище військове училище Нацгвардії України (з 2014 року – Національна академія Національної гвардії України). Служив у 6-й дивізії Національної гвардії України, яка дислокувалася у Чугуєві (пізніше на її базі було створено 92-у окрему механізовану бригаду ЗСУ). Під час Революції Гідності Олег Громадський був членом координаційної ради Харківського Євромайдану. У 2014 році у званні майора очолив 16-й батальйон територіальної оборони «Полтава», який у 2015 році увійшов до складу 58-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ. Батальйон відзначився під час виснажливих боїв за Авдіївку на Донеччині. 2016 року Олег Громадський став радником голови Полтавської облдержадміністрації. Вийшовши на пенсію у званні полковника, брав участь в організації курсів військової підготовки цивільних «Не панікуй! Готуйся!». У квітні 2021 року став співзасновником Штабу оборони Харківщини, брав участь в організації територіальної оборони у Харкові та Харківській області. Загинув у перший день повномасштабного вторгнення при обороні Харкова з боку П'ятихаток, де було знищено колону 200-ї мотострілецької бригади російської армії.

Тацій Василь Якович – Герой України, науковець, правознавець, громадський діяч. Президент-організатор Національної академії правових наук України очолював Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого у 1987-2020 роках. Брав участь у розробці законодавчих актів України, зокрема Конституції України. Багаторічний член виконкому Харківської міської ради, різних громадських комітетів, рад та робочих груп міського та обласного рівнів.

Чорних Владислава 1994 року народження, харків'янка. Закінчила Харківський національний медичний університет на лікувальному факультеті, навчалася в аспірантурі Національного фармацевтичного університету. У травні 2022 року пішла добровольцем у добровольче формування №1 «Хартія» територіальної громади Харкова 127-ї окремої бригади територіальної оборони. 28 грудня 2022 року загинула при виконанні бойового завдання у місті Слов'янськ. Указом Президента України від 14.03.2023 № 148/2023 нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах