День святого Патріка популярний у всьому світі.
День Святого Патрика 2023: історія свята та цікаві традиції
Події
16 березня 2023 19:20
День святого Патріка популярний у всьому світі. Колаж: Vgorode

Щорічно 17 березня відзначається День святого Патрика – національне свято Ірландії, яке присвячене святому покровителю острова.

Це свято стрімко поширилося по всьому світу і сьогодні День святого Патрика святкують вже практично в кожному куточку земної кулі. Популярне це свято також і в Україні.

Vgorode вирішив розповісти своїм читачам про історію цього свята та його цікаві традиції.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Історія свята

Прийнято вважати, що свято було засноване католицькою церквою в XVII столітті і присвячене воно святому Патріку - першому єпископу, покровителю і борцю за волю Ірландії, який провів беззбройну християнізацію острова.

Загалом свято символізує прийняття Ірландією християнства і спочатку воно вважалося цілком релігійним. Також День святого Патрика вважається Днем ірландської культури.

Сьогодні це свято є державним святом в Ірландії, Північній Ірландії, на острові Монтсеррат та в канадській провінції Ньюфаундленд та Лабрадор.

Вже у ХХ столітті свято почало стрімко поширюватися Європою завдяки ірландцям - емігрантам, які зберегли багатовікові традиції гучного вшанування святого Патрика парадами та масовими гуляннями.

Цікаво, що у День святого Патріка знімаються всі обмеження, пов'язані з постом, і в цей день можна вживати алкоголь.

День святого Патріка популярний у всьому світі.
День святого Патріка популярний у всьому світі. Колаж: Vgorode

Хто такий святий Патрік

Патрік, за припущеннями істориків, народився в 385 році в Британії і походив із почесного роду. У віці 16 років юнак був раптово викрадений і проданий як раб в Ірландію. Саме в цей час Патрік звернувся до віри і проводив увесь свій вільний час у молитвах.

За легендою, якось Бог почув його і сказав Патріку, що незабаром той стане вільним і повернеться додому. І ці слова виявилися пророчими - Патрік справді повернувся на батьківщину, де став служителем церкви і згодом отримав сан єпископа.

Метою свого життя Патрік вважав місіонерську діяльність і саме тому він вирушив до Ірландії та почав проповідувати Євангеліє язичникам.

Відомо, що йому вдалося звернути до християнської віри понад 100 тисяч ірландців - саме тому він і був канонізований після своєї смерті 17 березня 461 року.

Святого Патріка ірландці вшановують і називають великим хрестителем острова.

Один із символів свята – леприкон.
Один із символів свята – леприкон. Колаж: Vgorode

Цікаві традиції

Кольором Дня святого Патріка сьогодні вважається зелений, проте раніше кольором урочистостей був синій. Це було пов'язано з тим, що святий Патрік постає в одязі саме цього кольору на своїх нечисленних зображеннях.

Після того, як ірландські солдати під час повстання одягли форму зеленого кольору, офіційним кольором свята став саме зелений.

Цього дня в Ірландії прийнято одягати зелений одяг і веселитися від душі: влаштовувати паради, масові гуляння та костюмовані вечірки.

У нашій країні День святого Патрика прийнято відзначати у пивних пабах та барах.

У цей день люди прикрашають свої будинки зеленими гірляндами та вивішують прапори Ірландії. Також кожен прагне додати до свого гардеробу елементи зеленого кольору.

Головними символами свята є трилиста конюшина та казкові істоти - лепрекони з горщиками золота. Саме ці атрибути -  основні прикраси свята.

У День святого Патрика також прийнято вживати алкоголь, а саме – зелене пиво та ірландський віскі.

Також під час святкувань традиційно виконують груповий ірландський танець "кейлі". Під час цього танцю верхня частина танцюриста залишається нерухомою, а ноги виконують швидкі незвичайні рухи.

Загалом, День святого Патрика - це свято гарного настрою, усмішок, веселощів та позитиву!

Під час свята заведено пити зелене пиво.
Під час свята заведено пити зелене пиво. Колаж: Vgorode

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах