Зв'язок Харкова з Росією перебільшено — Жадан

Зв'язок Харкова з Росією перебільшено - Жадан.

Зв'язок Харкова з Росією перебільшено - Жадан. Фото: https://vybory.pravda.com.ua

Події
27 лютого 2023 13:16

Харків завжди був суто українським містом і війна цю його особливість виявила, заявив український письменник та волонтер Сергій Жадан в інтерв'ю публіцисту Віталію Портникову на телеканалі Еспресо.TV.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

«Зв'язок Харкова з Росією трохи перебільшений. І в цьому є певна аберація, яка багато в чому була створена політичними силами. Усі звикли до того, що Харків – це майже російське місто. Про це звикли говорити в Росії, і, на превеликий жаль, в Україні також. Насправді ситуація такого реального зламу, реального зрізу показала, що Харків завжди був українським містом. Просто вся ця українськість, можливо, не була декларативною, вона була дещо приглушена, і в цій ситуації вона не так народилася, скільки себе виявила. Вона активізувалась, вона була завжди, це було українське місто. Я насправді завжди про це говорив, просто не всі слухали мене», — сказав Жадан.

«Показником (українськості – прим. ред.) є не те, скільки у нас зараз українських вивісок та як ми змінюємо топоніміку. Тому що це формальні речі. Тут більше те, як люди почали боронити місто: скільки харків'ян пішли добровольцями, скільки харків'ян та харків'янок стали волонтерами. І це люди, які до 24 лютого не дуже долучалися до будь-яких політичних процесів. Це ті люди, яких не було на Майдані 2014 року, багато з них були виборцями покійного Кернеса. Але коли почалася війна, для них стало очевидним, що треба йти захищати своє місто, свою країну», — заявив Жадан.

«У цій війні, як і в будь-якій іншій, спрацьовує особистий момент: ти можеш до останнього тримати дистанцію, намагатися бути неупередженим і нейтральним, але коли до твоєї хати прилітає снаряд, це вже починає тебе торкатися. І вже починаєш це вважати своєю справою, і відповідно помста стає чимось особистісним, а не декларативним на рівні патріотизму», — вважає Жадан.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах