Відмова від радянської традиції: харківські школи стануть безіменними

Відмова від радянської традиції: харківські школи стануть безіменними.

Відмова від радянської традиції: харківські школи стануть безіменними. Фото ілюстративне

Події
27 лютого 2023 12:36

Установи загальної середньої освіти у Харкові мають самостійно вирішувати, якою формою увічнити пам'ять своїх випускників.

Про це заявила на останньому засіданні міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища директор Департаменту освіти Ольга Деменко. У комісії обговорювалися питання вшанування загиблих учнів та випускників шкіл.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Деменко вважає, що присвоєння імен навчальним закладам – радянська традиція, тому департамент вважає, що навчальні заклади слід позбавити імен, щоб школи вшановували власних героїв іншими способами. Особливо гостро це питання постало у річницю загибелі Данила Дідіка під час теракту біля Палацу спорту у лютому 2015 року.

«Школа №11, де навчався Даня Дідік – школа справжніх героїв. Її випускник, військовослужбовець Василь Мельников, ще 2003 року ціною власного життя врятував курсанта. І сьогодні на стінах школи є меморіальна табличка йому та Данилу Дідіку. Ще двоє випускників цієї школи загинули під час війни: Данило Семененко під Луганськом, нагороджений Указом Президента України орденом «За мужність» 3-го ступеня, та Олександр Кравченко, який звільняв Харківську область. Два тижні тому до міського голови звернулась ініціативна група випускників школи №11 щодо присвоєння навчального закладу імені Данила Семененка. Чиє ім'я присвоювати школі – Данило Дідика, Данило Семененко чи Олександра Кравченка? А у школі №126 у Холодногірському районі загинуло п'ять випускників», – зазначила директор департаменту.

На думку Деменка, у кожній школі, що втратила випускників, можна створити музеї, меморіальні кімнати, увічнити пам'ять героїв на меморіальних дошках або вибрати інші варіанти, відійшовши від тоталітарної звички присвоювати імена.

Більшість членів топонімічної комісії підтримали таку ідею. Директор департаменту повідомила, що питання перейменування шкіл планують винести на сесію міськради.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах