У Харкові нардеп Галина Янченко закликала розширити програми державної підтримки бізнесу у прифронтових регіонах

У Харкові нардеп Галина Янченко закликала розширити програми державної підтримки бізнесу у прифронтових регіонах

У Харкові нардеп Галина Янченко закликала розширити програми державної підтримки бізнесу у прифронтових регіонах

Події
09 лютого 2023 15:20

У середу, 8 лютого, в Харкові пройшла зустріч народної депутатки, голови Парламентської спецкомісії Галини Янченко з місцевим бізнесом. Питань обговорювалось чимало.

"Кожна працююча компанія, кожен підприємець сьогодні є справжніми патріотами України, а харківський бізнес саме такий. Загальні виклики, які війна кинула бізнесу, для різних регіонів - різні. І разом з тим є низка спільних питань, які потребують вирішення. Саме тому ми відвідуємо всі регіони й   для вирішення проблем, піднятих підприємцями", - зауважила Галина Янченко.

Харківські підприємці підняли питання фактично не працюючих  урядовихпрограм як одну з найбільш кричущих проблем регіону. Справа в тому, що більшість з них надаються через інструмент пільгових кредитів. Як, наприклад, одна з найпопулярніших серед бізнесу програма кредитування 5-7-9. Попри те, що із жовтня 2022 року програма була розширена на підприємства, якізазнали руйнувань в наслідок бойовихдій, в таких регіонах як Харківщина вона не доступна. Приватні банки вважають прифронтові регіони територіями з підвищеним ризиком і просто не видають комерційні кредити.

“Уряд має запропонувати або інші інструменти підтримки бізнесу, або надати державні гарантії чи страхування для комерційних кредитів в прифронтових областях, що потребують відновлення економіки. Іншим варіантом може бути запуск існуючих кредитних програм принаймні в частині громад, які знаходяться далі від лінії фронту. Доступ до оборотних коштів та ресурсів для відновлення є вкрай важливими для місцевих підприємств. Держава має відреагувати на цю потребу, бо йдеться про сотні тисяч робочих місць», - наголосила Галина Янченко.   

Це підтвердив президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак. “Поки регіон знаходиться у списку тих, де ведуться бойові дії, отримати кредит по державній програмі неможливо. Через цемісцевий бізнес в Харкові позбавлений кредитування, коли це вкрай необхідно”, - зазначив Олександр Чумак.

Янченко пообіцяла обговорити це питання з урядом. 

Проблемним для Харківської області є й питання страхування воєнних ризиків. "Розуміємо, що це для вас головне, бо Харків й область знаходяться під постійними обстрілами, а треба працювати. Тому уряд веде актину роботу в цьому напрямку, йдуть переговори з міжнародними партнерами, це агенції MIGA й DFC", - розповіла Янченко.

За її словами, страхування воєнних ризиків стане захистом майбутніх інвестицій. Заступник голови правління Європейської бізнес-асоціації в Харкові Ігор Балака зауважив, що потрібно вірішити не менш важливу проблему бронювання робітників. Бо підприємці подають списки до відповідного Міністерства, а там вони просто "зависають" на 2-3 місяці, час спливає і списки не пролонговуються. Людям треба працювати, а на підприємство можуть прийти військові.

"Це не проблема, це - дилема і для власників бізнесу, і для держави. Країні потрібні захисники, але ж хтось повинен піднімати економіку. Тут треба шукати баланс, це дуже складно. Саме це питання вирішується, але очевидно, що треба ще якісь додаткові рішення", - розповіла Янченко.

Наступне, що турбує харківських бізнесменів, це блокування податкових накладних: часті випадки, коли процеси гальмувалися і через те замовники відмовлялись від послуг, в результаті підприємці втрачали і гроші, і партнера.

Нардеп зауважила, що податки країні потрібні, але не таким форматом, бо податкова не повинна знищувати бізнес. Треба ще допрацювати зміни, які будуть спрямовані на вдосконалення роботи системи для податкових накладних.

Ця зустріч стала продовженням серії круглих столів у регіонах для зустрічей із бізнесом. Раніше голова Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів Галина Янченко провела такі зустрічі в Одесі, Львові й Хмельницькому. 

Участь у цих заходах беруть підприємства  регіону, а також представники ключових бізнес-асоціацій: Європейська бізнес асоціація, Торгово-промислова палата України, Американська торгово-промислова палата, Федерація роботодавців України та інші.

У середу, 8 лютого, в Харкові пройшла зустріч народної депутатки, голови Парламентської спецкомісії Галини Янченко з місцевим бізнесом.У середу, 8 лютого, в Харкові пройшла зустріч народної депутатки, голови Парламентської спецкомісії Галини Янченко з місцевим бізнесом.

Проблемним для Харківської області є й питання страхування воєнних ризиків.Проблемним для Харківської області є й питання страхування воєнних ризиків.

Страхування воєнних ризиків стане захистом майбутніх інвестицій.Страхування воєнних ризиків стане захистом майбутніх інвестицій.
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах