Карта бойових дій в Україні 3 лютого

Карта бойових дій в Україні за 3 лютого.

Карта бойових дій в Україні за 3 лютого. Фото: t.me/V_Zelenskiy_official

Події
03 лютого 2023 07:24
Автор: Дарья Кунец

Сьогодні, 3 лютого, в Україні розпочалася 345-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. За даними української розвідки, президент Росії Володимир Путін наказав захопити Донецьку та Луганську області до березня 2023 року. Тож, ймовірно, готується російський наступ на сході України.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 3 лютого.

Російська влада заблокувала стільниковий Інтернет в окупованій Луганській області, ймовірно, у рамках спроби посилити оперативну безпеку, щоб приховати нові дислокації російських військ у Луганській області.
Міністр оборони України Олексій Резніков підтримав оцінку ISW і припустив, що російські сили мобілізували значно більше особового складу для неминучого наступу.

Карта бойових дій в Україні 3 лютого. Фото: ISWКарта бойових дій в Україні 3 лютого. Фото: ISW

Російські та українські джерела припусткають, що російські війська можуть готувати наступальні дії в районі Сватового. Глава Луганської області Сергій Гайдай 2 лютого заявив, що російські війська збільшили швидкість обстрілів на сватівському та креммінському напрямках у рамках підготовки до наступу в лютому.

У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські штурми біля Площанки (16 км на північний захід від Кремінної), Невського (18 км на північний захід від Кремінної), Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної), Діброви (5 км на південний захід від Кремінної) та Кузьмине (3 км на південний захід від Кремінної) Луганської області. Це помітно більша кількість зареєстрованих відбитих атак, ніж це типово для району Кремінної.

Карта бойових дій в Україні 3 лютого. Фото: ISWКарта бойових дій в Україні 3 лютого. Фото: ISW

2 лютого російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута. Генштаб України повідомив, що українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північний схід від Бахмута біля Спірного (27 км на північний схід), Білогорівки (20 км на північний схід), Васюківки (10 км на північ), Благодатного (5 км на північ), Красної Гори (4 км на північ); і на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки (7 км на південний захід). Геолокаційні кадри підтверджують, що російські війська поступово просувалися на північний схід від Бахмута в районі Роздолівки (15 км на північний схід від Бахмута) і на північних околицях самого Бахмута.

Досі незрозуміло, чи спрямовані російські операції в районі Роздолівка-Миколаївка на північний схід від Бахмута для підтримки оточення Бахмута шляхом просування на південний захід вздовж траси Т1302 Бахмут-Сіверськ, чи вони мають на меті відколотися від Бахмутської вісі та просуватися вздовж на північний схід. Т1302 в сторону Сіверська. Російські сили можуть спробувати використати здобутки на північ від Соледару як стартовий майданчик для атак на північний схід у напрямку Сіверська, потенційно для підтримки охоплення української оборонної позиції на західному боці (правому березі) річки Сіверський Донецьк. Однак російські війська, можливо, також намагаються зміцнити перемоги на північному сході від Бахмута, щоб створити ширшу зону обороноздатної місцевості, з якої вони можуть спробувати оточити Бахмут, наступаючи вниз уздовж T1302.

Карта бойових дій в Україні 3 лютого. Фото: ISWКарта бойових дій в Україні 3 лютого. Фото: ISW

Українські війська продовжують завдавати ударів по районах концентрації та матеріально-технічному забезпеченню Росії на півдні України. Джерела соціальних мереж розповсюдили геолокаційні кадри 2 лютого, на яких видно, як українські війська завдають ударів по російським зенітно-ракетним комплексам поблизу Олешків Херсонської області, які, як повідомляється, належать 80-й окремій арктичній мотострілецькій бригаді Північного флоту. Крім того, українські Himars знищили російський склад боєприпасів поблизу Новоукраїнки, Запорізької області.

2 лютого російські війська продовжували звичайні артилерійські удари на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях. Генштаб України повідомив, що російські війська завдали ударів по місту Херсон та Очаків Миколаївської області.

Карта бойових дій в Україні 3 лютого. Фото: ISWКарта бойових дій в Україні 3 лютого. Фото: ISW

Карта бойових дій в Україні 3 лютого. Фото: ISWКарта бойових дій в Україні 3 лютого. Фото: ISW
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах