Агроном розповів, як мороз впливає на посіви озимих культур на Харківщині

Агроном розповів, як мороз вплине на посіви озимих культур на Харківщині.

Агроном розповів, як мороз вплине на посіви озимих культур на Харківщині. Фото: Суспільне Харків

Події
12 сiчня 2023 09:01

Мороз, який цього тижня прийшов на безсніжні поля Харківщини, вже призводить до пошкодження посівів озимини — земля йде тріщинами, рвуться корені, підмерзають і самі рослини.

Про це повідомляє "Суспільне" із посиланням на фахівця Інституту рослинництва імені Юр'єва Олега Леонова.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Верхівки кінчиків вже попідмерзали, але це не є ще катастрофою, — говорить агроном.

Озимину фермери Інституту рослинництва імені Юр'єва посіяли у жовтні, говорить завідувач лабораторії селекції пшениць Олег Леонов. З початку зими поле стоїть без снігу, з кінця минулого тижня ночами температура на Харківщині знижується до 15° морозу. За словами Леонова, безсніжжя та мороз можуть вплинути на наступний врожай.

- До 20° мороз може виявитися критичним, особливо наприкінці перезимівлі. В лютому, на початку березня такі морози можуть викликати загибель рослин, — говорить завідувач лабораторії селекції пшениць.

Леонов каже, зазвичай озимину починають сіяти у вересні, але цього року завадили дощі — роботи затрималися на місяць. Через пізній посів рослини не встигли достатньо сформуватися. Оцінити, як озимина перенесе нинішній безсніжний мороз, можна буде навесні.

Погода — не єдиний фактор, який впливатиме на обсяги наступного врожаю: через бойові дії та мінування полів на Харківщині озиминою засіяли менш як 200 тисяч гектарів, повідомив речник облдержадміністрації Сергій Кіш з посиланням на облдепартамент агропромрозвитку. Це — третина від торішніх посівних площ.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах