За недотримання графіків відключення світла відповідатимуть керівники обленерго

За недотримання графіків відключення світла відповідатимуть керівники обленерго.

За недотримання графіків відключення світла відповідатимуть керівники обленерго. Фото: Укренерго

Події
02 грудня 2022 13:30

Від українців надходить багато скарг на те, що електроенергію часто відключають не за попередньо складеними графіками. Таке можливо, коли в області застосовуються екстрені аварійні відключення, але у багатьох громадян світло вимикають без будь-якого попередження. За розподіл електроенергії відповідають обленерго, тому саме на керівників цих організацій покладається завдання справедливо і рівномірно розподілити черговість використання доступної потужності та електроенергії між споживачами. Тепер вони нестимуть за це персональну відповіальність.

Міністр енергетики України Герман Галущенко провів нараду з приводу справедливості розподілу електроенергії. У ній взяли участь заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма, голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, керівництво Держенергонагляду, НЕК "Укренерго" та операторів систем розподілу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомили на сайті Міненерго, кількість скарг від споживачів щодо недотримання графіків та несправедливості у черговості відключень лише за минулий тиждень зросла удвічі. За словами Германа Галущенка, невдоволення громадян обґрунтоване. Найбільше скаржаться мешканці Києва та області, Полтави і Львова.

За недотримання графіків відключення світла відповідатимуть керівники обленерго.За недотримання графіків відключення світла відповідатимуть керівники обленерго. Фото: www.mev.gov.ua

Міністр зауважив, що оператор системи розподілу має застосувати справедливий підхід і забезпечити рівні умови всім користувачам. Якщо вони буудть зловживати та подавати електроенергію, як їм заманеться, то керівники компаній будуть нести персональну відповідальність.

Заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма говорить, що обленерго також відповідають за національну безпеку, тож мають чітко дотримуватися справедливості при постачанні електроенергії споживачам та заживленні об’єктів критичної інфраструктури.

Голова Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Костянтин Ущаповський заявив, що відтепер запроваджується персональна відповідальність керівників ОСР за невиконання нормативних документів щодо введення обмежень споживання.

Окрім несвоєчасної та несправедливої подачі елекроенергії, громадяни скаржаться, що ОСР мало комунікують зі споживачами, не доносять інформацію про відключення світла, їхню тривалість та актуальність складених графіків. Комісія також звернула увагу, що оператори мають враховувати показники лічильників та застосовувти коефіцієнт зниження при виставленні рахунків споживачам за листопад.

За недотримання графіків відключення світла відповідатимуть керівники обленерго.За недотримання графіків відключення світла відповідатимуть керівники обленерго. Фото: www.mev.gov.ua

За наказом Міненерго, спеціальна інспекція разом з представникам НКРЕКП, Укренерго та СБУ проводитиме позапланові перевірки дотримання графіків відключення електроенергії та контролюватиме їх.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що відділення "Укрпошти" не є критичною інфраструктурою, тому там вимикатимуть світло за графіками. Попри це, українці зможуть користуватися послугами пошти навіть під час відключення електроенергії. Так, компанія стає незалежною від світла та інтернету та пропонує декілька варіантів, як можна отримати або відправити листа чи посилку в таких умовах.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах