У Харкові планують об'єднати кілька обласних лікарень

У Харкові поєднують кілька обласних лікарень.

У Харкові поєднують кілька обласних лікарень. Фото: ХОВА

Події
18 листопада 2022 14:37

На черговій сесії Харківської обласної ради планується розглянути низку рішень щодо об'єднання деяких обласних лікарень.

Ці питання розглядалися на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства облради, пише «Слобідський край».

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зокрема йдеться про оптимізацію таких комунальних установ:

  • обласна клінічна інфекційна лікарня приєднується до обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні;
  • обласна дитяча клінічна лікарня №1 приєднується до обласної дитячої клінічної лікарні;
  • обласні шкірно-венерологічні диспансери №3 та №4 приєднуються до обласного шкірно-венерологічного диспансеру №2;
  • обласні психіатричні лікарні №1 та №2, а також обласний психоневрологічний диспансер приєднуються до обласної клінічної психіатричної лікарні №3.

Всі ці зміни відбуваються у рамках чергового етапу медичної реформи, що передбачає формування у кожній області госпітальних округів.

Госпітальний округ – це об'єднання існуючих лікарень в одну мережу за принципом доступності, густоти та чисельності населення, медичного укомплектування та дорожньої інфраструктури.

Новий етап реформи розпочався на початку липня, коли Верховна Рада ухвалила законопроект №2347 про оптимізацію та реорганізацію лікарень в ефективну мережу відповідно до нового адміністративно-територіального поділу.

Зокрема, приєднання обласної дитячої клінічної лікарні №1 до обласної дитячої клінічної лікарні пов'язане з тим, що згідно з стратегією Міністерства охорони здоров'я, Харківська область може мати лише дві обласні лікарні – дорослу та дитячу, пояснила заступник директора Департаменту охорони здоров'я Харківської обласної військової адміністрації Жанна Овчарова.

«Об'єднання двох обласних дитячих лікарень дозволить нам створити єдиний потужний заклад. Згідно з проектом, персонал та ліжко-місця лікарень не скорочуватимуться. Адже війна закінчиться і в область повернуться люди, які матимуть змогу отримувати якісну медичну допомогу», – каже чиновник.

За її словами, серед переваг об'єднання також можливість отримати більш вагоме замовлення пакету послуг від Національної служби здоров'я України. Тобто заклад зможе залучити більше коштів на розширення своєї матеріальної бази та заробітну плату лікарям.

Комісія також розглянула проект рішення обласної ради щодо надання дозволу обласній стоматологічній поліклініці на укладання договору з Харківським національним університетом імені В. М. Каразіна. Університет хоче розмістити у лікарні відділення кафедри медичного факультету. Проект рекомендований для розгляду на сесії.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах