Ракетний обстріл ТЦ у Кременчуці можуть розглянути у Міжнародному кримінальному суді

Ракетний обстріл ТЦ у Кременчуці можуть розглянути у Міжнародному кримінальному суді.

Ракетний обстріл ТЦ у Кременчуці можуть розглянути у Міжнародному кримінальному суді. Фото: соцмережі

Події
28 червня 2022 13:47

Ракетний обстріл торгово-розважального центру "Амстор" у Кременчуці на Полтавщині можуть розглянути у Міжнародному кримінальному суді (МКС).

Про це заявила генеральний прокурор Ірина Венедиктова в ефірі національного марафону новин. За її словами, на місце події вже приїхали міжнародні експерти, які оглядають ТЦ, що згорів.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, вчора, 27 червня, у місті Кременчук Полтавської області пролунав вибух. Як повідомила місцева влада, це сталося через попадання російської ракети до торговельного центру "Амстор", у якому в цей час перебували сотні людей. Близько 15:43 на Полтавщині оголосили повітряну тривогу, а вже через 15 хвилин, близько 16:00, повідомили про ракетний удар.

Внаслідок влучення ракети спалахнула сильна пожежа, торговий центр почав руйнуватися. Через варварські обстріли, за попередніми даними, 18 людей загинули, близько 59 поранено. На місці вибуху знайдено сім фрагментів тіл, які зараз намагаються ідентифікувати за допомогою ДНК-аналізу. Безвісти зникли 36 людей, їх пошуки ще продовжуються - розібрано понад 60% завалів.

Станом на 13:30 28 червня заявили, що кількість загиблих зросла до 20 осіб. 25 постраждалих госпіталізували, передає заступник голови ОП Тимошенко.

Через те, що сталося в Кременчуці, оголошено жалобу з 28 по 30 червня включно. На Полтавщині також на день оголосили жалобу, щоб вшанувати пам'ять загиблих.

Венедиктова зазначила, що міжнародні експерти МКС вже мають досвід роботи з нашими слідчими та оперативниками, проте нашим правоохоронцям потрібно збирати докази, дотримуючись стандартів міжнародного гуманітарного права, оскільки справа про цей обстріл, можливо, розглядатиметься в Гаазі.

У цій справі акцентуватимуть увагу одразу на двох аспектах. По-перше, притягнення російських військових до відповідальності. А по-друге, покарання підприємців, які працювали в торговому центрі під час сигналу повітряної тривоги, через що багато відвідувачів ТЦ не залишили будинок і зазнали атаки.

Прокурори Офісу Генпрокурора, обласної прокуратури, слідчі поліції та СБУ проводять активні слідчі дії. Також там працюють міжнародні спеціалісти Консультативної групи Atrocity Crimes Advisory Group та військові експерти.

Кожен уламок ракети та будь-який інший доказ буде задокументовано.

Що заявили про обстріл у Міноборони РФ?

Всупереч усім новинам про те, що ракета потрапила до ТЦ "Амстор", де перебувало понад тисячу відвідувачів, у Міноборони РФ заявили, що їхні військові завдали удару по ангарах зі зброєю та боєприпасами, які надійшли в Україну від США та європейських партнерів. Ангар нібито був у районі Кременчуцького заводу дорожніх машин.

Пожежу в ТЦ вони виправдовують тим, що через вибух в ангарі здетонували боєприпаси, через що будівля "Амстора" спалахнула. При цьому вони зазначають, що торговельний центр не функціонував.

Ракетний обстріл ТЦ у Кременчуці можуть розглянути у Міжнародному кримінальному суді фото 1Ракетний обстріл ТЦ у Кременчуці можуть розглянути у Міжнародному кримінальному суді фото 1

Що з ТЦ зараз?

Поки рятувальники розбирають завали, у мережі з'явилося кілька знімків із наслідками ракетного удару. Отак торговий центр "Амстор" виглядає зараз зсередини:

Який вигляд має ТЦ Який вигляд має ТЦ

Який вигляд має ТЦ Який вигляд має ТЦ

Який вигляд має ТЦ Який вигляд має ТЦ

Який вигляд має ТЦ Який вигляд має ТЦ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах