Росія застосовувала заборонені боєприпаси при обстрілі Харкова, — Amnesty International

Росія застосовувала заборонені боєприпаси при обстрілі Харкова, — Amnesty International.

Росія застосовувала заборонені боєприпаси при обстрілі Харкова, — Amnesty International. Фото: dniprograd.org

Події
13 червня 2022 10:51

Російська армія застосовувала заборонені касетні боєприпаси під час обстрілу Харкова.

Про це повідомляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International у доповіді.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

У документі вказано, що на початку вторгнення Росія розпочала кампанію невибіркового бомбардування Харкова. Російські військові обстрілювали житлові квартали, вбиваючи сотні мирних жителів і завдаючи масових руйнувань; багато обстрілів були здійснені з використанням заборонених касетних боєприпасів.

“Російські війська неодноразово завдавали нищівних та невибіркових ударів із застосуванням заборонених на міжнародному рівні касетних бомб по населених районах, у результаті чого десятки мирних жителів були вбиті та поранені. Чоловіки, жінки і діти загинули та отримали поранення у своїх будинках і на вулицях, на дитячих майданчиках та на кладовищах, стоячи в черзі за гуманітарною допомогою або за продуктами”, — повідомили в Amnesty International.

15 квітня російські війська обстріляли касетними боєприпасами вулицю Миру в Індустріальному районі; атака охопила площу понад 700 квадратних метрів, загинуло щонайменше дев'ять мирних жителів і більше 35 поранених, у тому числі діти. У 25-й міській лікарні представникам Amnesty International повідомили, що до медзакладу привезли 31 пораненого, двоє з яких померли від ран. Серед поранень, які побачили лікарі, були проникаючі поранення живота, грудей та спини. З тіл пацієнтів вилучили металеві фрагменти, які відповідають типам попередньо сформованих куль, знайдених у касетних боєприпасах 9N210/9N235.

53-річна медсестра Тетяна Агаєва розповіла Amnesty International, що вона стояла біля входу до свого будинку разом з сусідами, коли біля неї вибухнуло кілька касетних бомб.

“Звідусіль раптом пролунали звуки вибухів петард, багато, скрізь. Я бачила клуби чорного диму там, де відбулися вибухи. Ми впали на землю і спробували знайти укриття. Син нашої сусідки, 16-річний хлопець Артем Шевченко, був убитий на місці. На грудях у нього був отвір шириною 1 см. У його батька пошкоджене стегно та осколкове поранення в ногу. Важко сказати, як довго тривали вибухи; хвилина може тривати вічно. Як тільки вибухи зупинились, ми намагалися дістатися до нашої будівлі. Мій син сказав, що почувається слабким, тому мій сусід допоміг йому увійти”, — розповіла жінка.

18-річний син Тетяни Агаєвої отримав глибоке поранення живота. З рани витягли дві металеві гранули, які збігаються з довшими 4,5-грамовими кульками, знайденими в касетних боєприпасах 9N235.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах