"Мам, я хочу остаться в Украине": четверо полонених на території Харківщини не хочуть повертатися до "ДНР"

Четверо полонених на території Харківщини не хочуть повертатися до "ДНР".

Четверо полонених на території Харківщини не хочуть повертатися до "ДНР". Скіншот відео youtube.com/Volodymyr Zolkin

Події
03 червня 2022 12:50

Четверо чоловіків, мобілізованих у так званій "Донецькій народній республіці" та захоплені у полон у Харківській області, відмовляються брати участь в обміні полоненими та хочуть залишитися в Україні.

Про це йдеться в розмові з полоненими, яку опублікував блогер Володимир Золкін.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Кулеметник Олександр Пігуз з Донецька, каже, що був студентом історичного факультету університету в Донецьку, а на фронт пішов через погрози відрахування та відкриття кримінальної справи.

"Нам у військкоматі говорили, що ми будемо служити у межах Донецька, охороняти тилові об'єкти. І коли ми опинилися у Бєлгородській області, стало зрозуміло, куди ми їдемо. Виходить, ти нелегально в'їхав на територію Російської Федерації, нас сюди завезли залізничним ешелоном, куди ти там втечеш, тебе знайде ФСБ або поліцейські, у тебе немає ані карти банківської, нічого... Тому довелося", — сказав Олександр Пігуз.

Він потрапив у полон 25 березня. Називає себе українцем і каже, що хотів би, щоб українська влада повернулася у Донецьк.

"24 березня мою роту перекинули у Вільхівку і конкретно наш взвод неповний залишили на околиці Вільхівки рити бліндаж. Наступного дня, коли наша частина взводу заступила в наряд, мене відправили як кулеметника на позицію, метрів на сто уперед, хвилин через 15 після цього, дорогою, судячи з усього з Харкова я побачив колону, що рухається. Перш ніж я встиг побачити будь-які знаки розрізнення між колоною і бліндажем, який відкопувала залишена частина взводу, почався бій і за хвилину-півтори він завершився", — сказав Олександр Пігуз.

Він додав, що разом з хлопцями з Донецька, з якими знаходиться в камері, збирається написати рапорт про відмову від обміну полоненими і залишитися в Україні.

Про схожі наміри повідомили 23-річний Сергій Роповка з міста Кіровськ, 18-річний Максим Шапошников з Харцизька та 20-річний Владислав Гросс з Макіївки. Вони після вторгненя були у Момотовому. Стверджують, що не хотіли воювати и добровільно здалися у полон.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах