Росіяни закатували та вбили: під Харковом загинув 19-річний боєць "Холодного яру" з позивним "Малой"

Під Харковом загинув 19-річний боєць "Холодного яру" з позивним "Малой".

Під Харковом загинув 19-річний боєць "Холодного яру" з позивним "Малой". Фото: armyinform.com.ua

Події
30 травня 2022 14:51

Під Харковом загинув 19-річний боєць ЗСУ Олександр Гарбуз (позивний "Малой"). Йому присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (посмертно).

Про це повідомляє інформагенція Міноборони України Арміяinform.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Олександр Гарбуз народився 2 липня 2002 року у селищі міського типу Губиниха Новомосковського району Дніпропетровщини. У 2017 році закінчив 9 класів Губинихської загальноосвітньої школи №2, 2020-го – Перещепинський професійний ліцей за спеціальністю "Робітник фермерського господарства". За відгуками викладачів,Сашко був справді охочий до роботи на землі, одним із найкращих у вивченні сільськогосподарських техніки та обладнання, і загалом – вихованим, скромним, чемним хлопцем.

Під Харковом загинув 19-річний боєць "Холодного яру" з позивним "Малой".Під Харковом загинув 19-річний боєць "Холодного яру" з позивним "Малой". Фото: armyinform.com.ua

Він щиро любив свою землю, але мирно її обробляти завадила ситуація у країні, що покликала Сашка до зброї. 20 листопада 2021 року він уклав контракт про проходження військової служби і став солдатом окремої механізованої бригади "Холодний Яр". Пройшов курс підготовки у навчальному центрі, обійняв посаду оператора протитанкового ракетного комплексу протитанкового взводу механізованого батальйону.

Його бойовим позивним стало прізвисько, що прилипло до нього від самого початку військової служби за контрактом: "Малой" – бо він і справді був невеличким на зріст, та ще й відверто юним. Більшості з піхотинців-холодноярівців він у сини годився, і ставилися вони до нього саме по-батьківськи, радіючи тому, як хлопець на очах мужніє, як охоче опановує солдатські науки, як прагне у всьому бути першим. А згодом, вже у боях, 19-річний Олександр здобув славу і авторитет серед старших бойових товаришів як "майстер влучного пострілу" із протитанкової зброї.

Боєць з позивним "Липа", який у боях під Харковом особисто неодноразово "виводив на позицію" "Малого", свідчить про знищення на його очах вітчизняним ПТРК "Корсар" – чотирьох одиниць ворожої бронетехніки, а командир взводу із позивним "Ілля" говорить, що загальний особистий бойовий рахунок Сашка сягає десятка бойових машин противника.

У ніч на 16 березня 2022-го холодноярівці почали невеличку операцію, що мала на меті захват ворожої позиції, звідки по українських воїнах стріляв танк. Уночі розвідгрупа подолала 12 кілометрів і наблизилася до лісопосадки, яку треба було перевірити. Виконати це завдання зголосилися Сашко і старший за віком боєць із позивним "Хакер". Хлопці на очах побратимів пройшли 300-метрову відстань і зникли у хащах, після чого зв’язок із ними було втрачено. За пів години очікування позаду почалися "прильоти" ворожої артилерії, розвідгрупа отримала наказ відступати, проте "Липа" вирішив йти вперед – і за чітко видними на снігу слідами було виявлено сліди боротьби і шапку "Малого".

Згодом окупанти виставили відео з полоненими "нациздами/біндеровцами", і змусили Сашка зателефонувати батькам.

24 березня українські війська визволили село Гусарівку, виявивши там залишки близько 60 одиниць російської військової техніки й сліди численних воєнних злочинів, зокрема, руйнувань, пограбувань та вбивств. Наступного дня, за інформацією місцевих жителів, на одній із вулиць села було виявлено тіло українського військовослужбовця, вбитого пострілами у голову, причому на тілі були сліди тортур… За татуюваннями командир взводу упізнав "Малого".

Під Харковом загинув 19-річний боєць "Холодного яру" з позивним "Малой".Під Харковом загинув 19-річний боєць "Холодного яру" з позивним "Малой". Фото: armyinform.com.ua

Тіло загиблого воїна додому супроводжував його двоюрідний брат, який також служить у холодноярській бригаді

"Я особисто захопив у полон чотирьох росіян – і жодного з них не убив, бо я розумію так, що, якщо вороги здаються, то вбивати їх не можна… Яка ж падлюка вирішила позбавити життя Сашка? Я не розумію цього – він же дитиною був, був абсолютно беззахисним, був "у повній вашій владі", навіщо ж ви його катували і потім – вбили?" – каже "Липа".

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі Указом Президента України №237/2022 від 13 квітня 2022 року солдату Гарбузу Олександру Руслановичу присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (посмертно).

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах