"Росія завдала попереджувального удару": що казав Путін на параді 9 травня про війну проти України

Як минув парад 9 травня у Москві.

Як минув парад 9 травня у Москві. Фото: sib.fm

Події
09 травня 2022 13:30

9 травня 2022 року у Москві пройшов парад на Червоній площі. Всупереч прогнозам аналітиків, Володимир Путін не оголосив ані загальну мобілізацію, ані війну Україні замість так званої "спецоперації".

За словами Путіна, участь у параді взяли військові РФ, які воювали в Україні і "повернулись з Донбасу".  Виступ російський президент розпочав із короткого привітання ветеранів, а потім перейшов до виправдання вторгнення в Україну.

"У грудні минулого року Росія пропонувала укласти угоди, але все марно. Країни НАТО не захотіли почути нас. А це означає, що насправді вони мали зовсім інші плани. У відкриту йшла підготовка до чергової каральної операції на Донбасі, до вторгнення на наші історичні землі, включаючи Крим. У Києві заявляли про можливе придбання ядерної зброї. Блок НАТО розпочав активне військове освоєння прилеглих до нас територій", - заявив Путін.

Згадав очільник країни-агресора і "бандерівців".

"Все говорило про те, що зіткнення з неонацистами, бандерівцями, на яких США роблять ставку, буде неминучим. Ми бачили, як розгортається військова інфраструктура. Йшли регулярні постачання сучасної зброї з країн НАТО. Росія дала попереджувальну відсіч агресії. Це було вимушене, своєчасне та єдине правильне рішення. Рішення суверенної, сильної, самостійної країни", - сказав Володимир Путін.

Також він заявив, що "сьогодні ополченці Донбасу разом із армією Росії борються на своїй землі, де на смерть стояли герої Великої Вітчизняної Війни".

Радник глави ОП Михайло Подоляк відреагував на промову Путіна:

"Проговорімо ще раз. Країни НАТО не збиралися нападати на Росію. Україна не планувала атакувати Крим. Російські військові гинуть, не захищаючи свою країну, а намагаючись окупувати іншу. У цієї війни не було жодних раціональних причин окрім хворобливих імперських амбіцій РФ", — зазначив він.

На параді у Москві не було начальника Генштабу РФ Валерія Герасімова. Також не було президенстького літака Ил-80, який називають "літаком Судного дня", тому що він призначений для евакуації вищого військового керівництва країни в умовах конфлікту будь-якого ступеня інтенсивності, включаючи повномасштабну ядерну війну.

Повітряну частину параду 9 травня у Москві відмінили через "погану погоду". Авіапаради у Єкатеринбурзі, Новосибірську та Самарі також не відбулися через "погану погоду". У Петербурзі теж скасували повітряну частину параду, офіційна причина — "погодні умови на аеродромах зльоту".

"Росія завдала попереджувального удару": що казав Путін на параді 9 травня про війну проти України фото 1"Росія завдала попереджувального удару": що казав Путін на параді 9 травня про війну проти України фото 1
"Росія завдала попереджувального удару": що казав Путін на параді 9 травня про війну проти України фото 2 1"Росія завдала попереджувального удару": що казав Путін на параді 9 травня про війну проти України фото 2
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах