У Харківській області закриють кілька ФАПів

На Харківщині закриють кілька ФАПів.

На Харківщині закриють кілька ФАПів. Фото: sed-rada.gov.ua

Події
14 лютого 2022 15:58

У Харківській області закриють три фельдшерсько-акушерські пункти. Про це повідомили у Лозівській міській територіальній громаді.

Заплановано закрити три найменш затребувані ФАПи: у селах Михайлівка, Водолага та Плісове.

"Національна служба здоров'я України не фінансує ці медичні установи, а місцевий бюджет їх не витягує", - йдеться у повідомленні.

Загалом у селах Лозівської громади працює 24 ФАПи, що обходиться місцевому бюджету приблизно у 7 млн гривень. Витрати не компенсуються НСЗУ, оскільки фінансування йде на лікарів, а у фельдшерсько-акушерських пунктах вони не передбачені.

Лозівський міський голова Сергій Зеленський каже, що порушував цю проблему на зустрічі з головою НСЗУ Наталією Гусак, яка пояснила, що лише з 2023 року можливо передбачити фінансування. До цього найменш потрібні ФАПи закриють.

Крім того, ФАПи громади раніше частково фінансував Центр первинної медико-санітарної допомоги за кошти, що виділялися на сімейну медицину. Але тепер бюджет установи зменшиться орієнтовно на 20% через те, що шість сімейних лікарів вирішили піти у приватну практику, і гроші "підуть за їхніми пацієнтами".

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах