Поняття солодкості та сухості — фундаментальні характеристики вин, поряд із концентрацією танінів, показниками алкоголю та кислотності. Вміння розрізняти відчуття на кінчику язика має вирішальне значення для розвитку навичок дегустації, без яких важко придбати сухе вино, особливо для поповнення особистої колекції, щоб заробити в майбутньому.
Смак залежить від натуральних цукрів, що містяться у винограді. Їхню концентрацію у вині називають залишковою. Ключовий етап під час виготовлення вин — ферментація. Бродіння передбачає поглинання цукру дріжджами, які натомість виділяють спирт і вуглекислий газ. Тривалість ферментації визначає кількість натуральних цукрів, що залишаються в готовому вині.
Коли йдеться про сухість вин, спектр дуже широкий. Наприклад, уміст цукру в абсолютно сухих позиціях становить менше ніж 1 г/л. Категорія має назву Bone Dry. Ковток такого напою освіжає, а піднебіння затерпає.
Звертайте увагу на відчуття на кінчику язика. Якщо присутнє поколювання, це вказує на високий уміст цукру. Навіть у сухих винах легко відшукати тонкі солодкі нотки, що підсилюють смак.
Спостереження за в’язкістю дає додаткові відомості про напій. Що повільніше вино стікає зі стінок келиха, то воно густіше, а отже солодше й міцніше.
Вагомий внесок під час сенсорного оцінювання належить:
Цікаво, що сухі вина зазвичай мають нижчий потенціал до тривалого зберігання, ніж солодкі. Оскільки в складі майже немає цукру, бродіння не продовжується за межами сталевого резервуара. У сухих винах, особливо червоних, часто з’являється каламутний осад. Колір із темно-червоного нерідко змінюється на темно-коричневий.
Щоб відфільтрувати осад, скористайтеся декантером. Однак пам’ятайте, що тверді залишки на дні пляшки не завжди вказують на те, що вино зіпсувалося. Утворення осаду — природний процес, зумовлений фізико-хімічними властивостями винограду.