Робота в українських регіонах: поради щодо пошуку вакансій від Jooble

Робота в українських регіонах: поради щодо пошуку вакансій від Jooble - фото

Робота в українських регіонах: поради щодо пошуку вакансій від Jooble - фото

Суспільство
26 березня 19:36

Український ринок праці навесні 2024 року пропонує близько 100 тис. оголошень, що перевищує довоєнний рівень приблизно на 10%. Лідерами з кількості вакансій є Київ, Дніпро, Львів та Одеса, також на Jooble частіше з’являється нова робота Харків та в інших містах. Знайти зайнятість можуть всі спеціалісти, незалежно від віку, досвіду та фаху. Сьогодні разом з експертами ми дамо декілька дієвих порад, які допоможуть оптимізувати пошук роботи та швидше отримувати запрошення на співбесіди.

№1. Складіть перелік посад, для яких будуть корисними ваші навички

Помилкою більшості фахівців є розгляд вакансій тільки для однієї посади. Насправді ваші професійні вміння та знання можуть бути також релевантними для інших позицій. Перегляньте пропозиції роботодавців у суміжних спеціальностях та випишіть ті напрямки, у яких ваші освіта та навички є корисними. Це значно розширить область пошуку роботи.

Експерти радять знайти 2-5 додаткових посади та систематично надсилати відгуки на вакансії для них. Не слід відкидати пропозиції, для яких вам не вистачає декількох другорядних вмінь. В умовах дефіциту кваліфікованих кадрів компанії першочергово звертають увагу на обов’язкові навички та досвід, всього іншого – навчають. До речі, якщо вас цікавить робота Дніпро, нові вакансії можна переглянути на Jooble.

№2. Залучайте всі можливі джерела пошуку вакансій

Статистичні дані демонструють, що в середньому на зміну місця роботи фахівці витрачають 3-6 тижнів. При цьому, з 9-10 надісланих відгуків приходить тільки одне запрошення на співбесіду. Саме тому важливо постійно знаходити нові вакансії на ринку праці та відгукнутися на кожну релевантну позицію.

Сьогодні українці можуть знайти роботу на таких ресурсах:

  • Сайти з вакансіями – вони мають зручний інтерфейс та фільтри для пошуку оголошень. Наприклад, на Jooble можна ввести назву посаду у пошуковому рядку та відсортувати пропозиції за датою публікації, типом зайнятості, досвідом, зарплатою тощо.
  • LinkedIn – профіль у цій соціальній мережі виступає в ролі короткого резюме фахівця, а також дає можливість переглядати вакансії у розділі «Кар’єра» та на особистих сторінках рекрутерів провідних компаній.
  • Месенджери – у чатах та каналах в Telegram, Viber щодня публікується сотні пропозицій для різних спеціальностей. Для швидкого перегляду пропозицій для конкретних посад можна користуватися функцією пошуку по чату.
  • Офіційні сайти організацій – більшість компаній на своїх порталах мають розділ «Вакансії» або «Кар’єра», де вони публікують актуальні вакансії. 

Експерти також радять залучати під час пошуку роботи нетворкінг. Запитайте знайомих та колег чи є відкриті позиції у їхніх компаніях та повідомте про те, що ви шукаєте роботу зараз. 

№3. Зробіть своє резюме ефективним

Резюме повинно не тільки розкривати ваші навички, досвід та освіту, але й вказувати рекрутерові на те, що ви є релевантним кандидатом на обрану пропозицію. Тому при складанні документу слід дотримуватися наступних правил:

  1. Обирайте сучасні та легкі для сприйняття шаблони CV.
  2. Структуруйте документ та зазначайте тільки ту інформацію, що є важливою для обраної посади.
  3. Адаптовуйте резюме під вимоги окремих вакансій.
  4. Вказуйте не більше 5-7 останніх місць роботи з описом своїх обов’язків та досягнень.
  5. Намагайтеся подавати досягнення у вигляді чисел, наприклад, замість «перевиконав план продажів» напишіть «за місяць виконав 750 продажів при запланованих 500».

При складанні CV перегляньте 10-20 вакансій для обраної посади та виділіть для себе вимоги роботодавців, які зустрічаються найчастіше. Вони стануть основою розділу «Навички» у вашому резюме. Рекрутери радять вказувати тільки hard-skills, адже soft-skills кандидатів легко визначаються під час розмови на співбесіді.

№4. Підготуйте шаблон супровідного листа

Cover letter не є обов’язковим для відгуку на вакансію, але він допомагає кандидатам продемонструвати зацікавленість у позиції та підкреслити власну конкурентоспроможність. Лист повинен у 120-200 словах розкривати ваші мотивації та причини зацікавленості працювати у компанії.

Підготуйте шаблон, у якому будуть вказані:

  1. Привітання з рекрутером.
  2. Ваші ім’я, прізвище та посада, на якій ви працюєте.
  3. Професійні навички, досвід та особистісні якості, які будуть корисними на цій посаді.
  4. Заклик до дії – подяка за прочитання листа та контактна інформація.

Адаптуйте цей шаблон cover letter під кожну вакансію, на яку ви відгукуєтеся. Опишіть що спонукає вибрати вакансію та як саме ваші навички, попередній досвід допоможуть розвитку компанії, виділяють вас з-поміж інших кандидатів.

№5. Не забувайте про активність у соцмережах

Сьогодні соцмережі є потужним способом привернення уваги клієнтів та рекрутерів, тому розвивайте експертний блог. Не обов’язково, щоб у ньому було багато підписників. Головне – активний акаунт з фото, відео та постами на професійні тематики, які розкриватимуть ваш професіоналізм.

Найбільшу ефективність у 2024 році демонструє TikTok. Автори, чиї експертні відео потрапляють в рекомендації, одразу починають отримувати пропозиції співпраці. Сторінки в Instargam зараз виконують більше функцію портфоліо. Тут можна ділитися своїми кейсами та досягненнями. 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах