Хронічна діарея у дорослих — чому виникає і як з нею впоратися

Хронічна діарея у дорослих — чому виникає і як з нею впоратися - фото

Хронічна діарея у дорослих — чому виникає і як з нею впоратися - фото

Суспільство
27 грудня 2023 22:54

Діарея — це поширений симптом захворювань травної системи. Поява гострої форми найчастіше пов'язана з отруєнням або розвитком кишкових інфекцій, проте хронічна діарея має, як правило, функціональний характер (або пов'язана з харчовими звичками). Водночас вона завдає великого дискомфорту і може заважати людині займатися звичною діяльністю. Хронічною діареєю вважається та, що триває понад 4 тижні. Водночас кілька разів на день у людини спостерігається слабко оформлена або рідка дефекація. Це погано позначається на процесі травлення, адже організм не може адекватно засвоювати їжу і не отримує достатньої кількості поживних речовин. Ця патологія обов'язково вимагає виявлення причини та лікування, тому що неможливо залишатися здоровим за наявності таких порушень. Терапію необхідно розпочинати до розвитку ускладнень. Вона полягає у впливі на причину, припиненні діареї (для цього, зокрема, використовується Смекта) та відновленні мікрофлори кишківника за допомогою пробіотиків. 

Причини розвитку хронічної діареї

Подібний стан може розвиватися з багатьох причин. Серед них:

  1. Незбалансована дієта. Часто причиною порушень травлення стають різкі зміни раціону, особливо перехід на рослинну дієту. Овочі та фрукти містять велику кількість клітковини, яка посилює перистальтику та провокує виникнення рідкого випорожнення. Також негативний вплив на консистенцію калу мають молочні продукти та кофеїн (велика кількість якого міститься в каві, чаї та шоколаді). Деякі люди не можуть правильно засвоювати жирну та смажену їжу.
  2. Ферментативна недостатність. Вона спостерігається під час патологій печінки та підшлункової залози, які виробляють ферменти для розщеплення їжі. Якщо харчові маси, що надходять, не розщеплюються, вони виводяться в незміненому вигляді без всмоктування, це також призводить до діареї.
  3. Вживання деяких ліків. Частина препаратів викликає діарею як побічний ефект, особливо під час тривалого застосування. Тому деякі пацієнти, які давно лікуються, страждають на хронічну діарею.
  4. Постійний стрес. Психологічні порушення, тривожність, емоційна лабільність здатні призводити до функціональних розладів травлення.

Тому перед початком лікування потрібно провести повне обстеження. Воно дозволить виявити конкретні причини, після чого спеціаліст зможе підібрати конкретне лікування.

ImageImage

Методи лікування діареї

Коли встановлено причину, лікар призначає терапію:

  1. етіотропні препарати (ферменти, антибіотики та інші);
  2. протидіарейні засоби;
  3. пробіотики для відновлення балансу мікрофлори.

Також необхідно переглянути режим харчування та скоригувати курс лікування основних захворювань, щоб уникнути небажаних побічних ефектів роботи травної системи.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах