Оренда житла в США – на що треба звернути увагу мігранту

Оренда житла в США – на що треба звернути увагу мігранту - фото

Оренда житла в США – на що треба звернути увагу мігранту - фото

Суспільство
07 червня 2023 13:23

Кожній людині для комфортного життя потрібна робота зі стабільним доходом та житло. Тому при еміграції в іншу країну потрібно, в першу чергу, вирішити ці два питання. Якщо ви переїжджаєте зі значними грошовими запасами, то можете купити власне житло. Але це дуже дорого, тому більшість мігрантів шукають, де орендувати квартиру, будинок або хоча б кімнату. Оренда житла в США – це звичайна справа. В Україні люди прагнуть мати власне житло, тоді як американці в основному живуть в орендованому. Вартість оренди в Америці значно вища, ніж в Україні, але орендарі там захищені, і не можуть бути виселені без вагомої причини.

Скільки коштує оренда квартири в Америці?

Ціна оренди в Сполучених Штатах може коливатися в діапазоні від 500 доларів за кімнату і до десятків тисяч доларів за великий будинок в елітному районі великого міста. Мігранти зазвичай шукають щось не дуже дороге, адже не можуть одразу знайти роботу з високою заробітною платою. Місячна орендна плата формується в залежності від декількох важливих факторів:

  1. Розташування. Найдешевшою буде оренда у невеликих містах. Тому, якщо у вас дистанційна робота – це ідеальний варіант, принаймні, на перший час. Якщо ж ви знайшли роботу у мегаполісі, або просто бажаєте жити у великому місті, то можете орендувати квартиру чи кімнату на околицях. Але треба дуже уважно обирати, щоб не оселитися у небезпечному районі з високою криміногенною обстановкою. Наступний варіант – це оренда будинку у передмісті. Це зазвичай тихі та спокійні райони, але, щоб їздити до міста, вам буде потрібен автомобіль. Оренда квартири в США у центрі мегаполіса є дуже дороговартісною, як і оренда будинку в елітному районі. Тому такі варіанти майже не розглядаються мігрантами.
  2. Розмір. Звичайно ж, найдешевшою буде оренда окремої кімнати у будинку чи квартирі або спільна оренда з друзями, колегами чи такими ж мігрантами, як і ви. Та цей варіант навряд чи підійде сім’ям з дітьми. Однокімнатні квартири найбільше користуються попитом. Ціни на них коливаються у середньому від 1000 до 2500 доларів на місяць. Більші квартири та приватні будинки – дорожчі, тому їх орендують лише ті, хто має високооплачувану роботу.
  3. Меблювання. Зазвичай житло в Америці здається без меблів, але є й мебльовані оселі. Оренда таких квартир та будинків буде вищою, але для мігрантів цей варіант більш підходящий.

Коли ви шукаєте житло, потрібно також пам’ятати, що орендодавці зазвичай додатково беруть депозит у розмірі місячної орендної плати. Через те, що мігранти часто ще не мають кредитної історії в США, і неможливо перевірити їх платоспроможність, орендодавець може взяти депозит у розмірі орендної плати за кілька місяців. Коли ваш договір оренди закінчиться, і ви вирішите знайти інше житло, депозит вам повернуть. Але якщо у квартирі/будинку щось було пошкоджено з вашої вини, з депозиту вирахують частину коштів на ремонт/заміну пошкодженого майна.

Як винайняти житло іммігранту в США?

З написаного вище стає зрозуміло, за якими параметрами треба обирати житло. Але що потрібно зробити мігранту, щоб його винайняти? По-перше, треба обрати один або декілька варіантів, які вам підійдуть, а потім зв’язатися з орендодавцем і домовитися про зустріч. Так ви зможете оглянути квартиру/будинок/кімнату, обговорити умови оренди та «на місці» поторгуватися щодо остаточної вартості. Восени, взимку та на початку весни можна непогано «збити» ціну. Шукати житло ви можете:

  1. Через агента або ріелтора. Якщо ви обираєте цей варіант пошуку, то вам потрібно буде оплатити його послуги. Обов’язково переконайтеся, що у ріелтора є ліцензія, щоб не натрапити на шахрая.
  2. В мережі інтернет. Варіант дуже зручний. Існує багато спеціалізованих сайтів, на яких зібрані різноманітні оголошення з пропозиціями щодо оренди житла. Одним з таких інтернет-ресурсів є Ukrainian USA and Canada. Тут ви знайдете пропозиції щодо оренди на будь-який бюджет. Сайт створено спеціально для допомоги українським мігрантам, тому багато оголошень розміщено українською мовою. Можна використовувати сортування за категоріями, щоб налаштувати більш точний і швидкий пошук саме тих варіантів, які вам підійдуть.
  3. На вулиці. Це також непоганий спосіб знайти житло. США – країна, де реклама щодо оренди/продажу житла може розміщуватися безпосередньо біля будинку або квартири. Але такий варіант буде зручним лише у випадку, коли ви визначилися з містом та бажаним районом проживання.

Після того, як ви обговорили всі умови з орендодавцем і прийшли до згоди, потрібно скласти та підписати договір оренди. Зазвичай житло орендують строком не менше ніж 1 рік. В договорі прописуються права та обов’язки кожної зі сторін, що дає відчуття захищеності та впевненості. Ви можете орендувати житло і без договору (щоб менше платити), але в такому випадку вас зможуть виселити у будь-який момент, і ви ніяк не зможете вплинути на ситуацію. Тому краще оформити все офіційно.

Обговорюючи ціну оренди, обов’язково уточнюйте, що в неї входить, а що ні. Може бути так, що в орендну плату входять не всі послуги, якими ви плануєте користуватися. То ж кожного місяця вам може знадобитися вносити додаткові платежі за:

  • Інтернет. Є багато різних провайдерів з діапазоном цін в районі 35-100 доларів на місяць. Якщо вартість інтернету не включена в орендну плату, то ви можете самостійно обрати, до якого провайдера доєднатися.
  • Комунальні послуги. Зазвичай ці витрати не входять в оплату квартири/будинку і нараховуються окремо. До них відносяться: світло, вода та вивіз сміття. В північних штатах взимку потрібно опалювати житло, а це також додаткові витрати. Центральне опалення в США відсутнє.
  • Паркування авто. Якщо ви маєте автомобіль і орендуєте квартиру, то за паркувальне місце прийдеться платити окремо.
  • Утримання домашніх тварин. Далеко не всі орендодавці дозволяють тримати в будинку/квартирі тварин, тому це питання треба уточнювати одразу. Якщо проживання з тваринами дозволене, то будьте готові заплатити додатковий депозит, а також щомісячно платити додаткові 35-50 доларів за своїх домашніх улюбленців.

Оренда житла в США для іммігрантів може бути більш дорогою, ніж для американців. Це пов’язано з тим, що мігранти зазвичай не мають кредитної історії, не завжди можуть довести наявність доходу, а також ще не мають рент-історії (дані щодо попередньої оренди). Тому для орендодавця більш ризиковано укладати договір з людиною, котра теоретично може виявитися неплатоспроможною. Тому з мігрантів часто беруть більший депозит та укладають договір на менший строк.

На сайті Ukrainian USA and Canada розміщують оголошення орендодавці, які більш лояльно ставляться до мігрантів з України. Тут ви зможете знайти вигідні пропозиції щодо оренди, або розмістити власне оголошення про пошук житла чи сусіда для спільної оренди. Переходьте на сайт, обирайте потрібну категорію і знаходьте саме те житло, яке вам сподобається!

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах