Сумка чи рюкзак – що краще для здоров’я

Сумка чи рюкзак – що краще для здоров’я - фото

Сумка чи рюкзак – що краще для здоров’я - фото

Стиль життя
04 грудня 2023 16:17

Кожен з нас хоче мати стильний та корисний аксесуар у вигляді сумки чи рюкзака. Ми розкажемо, як правильно підібрати сумку, аби вона не створювала навантаження для спини. А також ви дізнаєтесь плюси та мінуси від використання кожного з аксесуарів та поради щодо їх підбору.

Які переваги та недоліки носіння рюкзака?

Окрім того, що ранець сам по собі дуже практичний (ваші речі компактно складені, а руки вільні), він значно розвантажує спину. За умови правильного носіння ви не відчуватимете навантаження на спину. Чому? Тому що рюкзак забезпечує рівномірний розподіл навантаження, що мінімалізує тиск на плечі, хребет та коліна.

Також правильний розподіл центру ваги позитивно впливає на розвиток суглобів. Це надзвичайно важливо для молодого організму. Тому школярам радять носити ранці. Ідеальний варіант – ранці з ортопедичною спинкою. Щодо мінусів у рюкзаках – то це певні незручності носіння в людних місцях чи громадському транспорті; вільні лямки, які треба постійно підтягувати. Тож зверніть увагу на лямки: краще, щоб вони були широкі та не ковзкі.

Так, для дорослої людини оптимальна вага рюкзака з речами – не більше 5-7 кг. Наплічники досить зручні для вилазок на природу, хайкінгу чи трекінгу, велоспорту тощо. Сьогодні вони стали настільки популярними, що їх носять в офіс та на ділові зустрічі.

Невеликі ранці з елегантними деталями, візерунчатими принтами особливо модні. Якщо хочете мати дійсно якісний виріб, обирайте рюкзаки Liu Jo. Це італійський бренд, який славиться надзвичайно стильними та різноманітними фасонами з високоякісних матеріалів.

Які позитивні та негативні наслідки носіння сумокЯкі позитивні та негативні наслідки носіння сумок

Які позитивні та негативні наслідки носіння сумок?

Якщо сумку постійно носити на одному і тому самому плечі, може виникнути надмірна напруга м’язів та порушення постави. Йдеться перш за все про важку об’ємну сумку. Як правило, це сумки розміру А4, які часто можна побачити у школярів та студентів.

В результаті тривалого носіння сумки на плечі виникає біль в шийному відділі. Ремінь сумки створює тиск на трапецієподібний м'яз, який з’єднаний з черепом. Тож як наслідок можуть з’явитися і головні болі. Та найбільший ризик полягає у створенні навантаження на поперековий відділ, відхиленні від фізіологічно правильної постави, що призводить до сколіозу.

А через регулярне носіння важкої сумки в руках з часом може виникнути загроза артриту.

Для того, аби уникнути таких ризиків, вибирайте безпечні для хребта моделі сумок, які здатні розвантажувати плечі. До речі, норма щодо оптимальної для вас ваги сумки – не більше 5% від вашої маси тіла.

Розглянемо варіанти сумок, які найбільш безпечні для здоров’я:

  • сумка через плече. Зазвичай такі сумки компактні та невеликі за розміром. Радимо обирати сумки з широким ремінцем.
  • сумка-слінг, яка одягається через плече. Вона може мати багато різновидів та форм: від маленької «бананки» до трапецієподібної, квадратної чи трикутної «сумки менеджера». Ця сумка також повинна мати широкий ремінь.
  • сумка на пояс. Не створює жодного навантаження на спину та плечі. Такі сумки мають вигляд гаманця з багатьма відділеннями. Зручні для спортивного та кежуал стилю.

Дуже рідко на вулицях можна побачити сумку-коалу. Такі моделі носять при захворюваннях опорно-рухового апарату. Тримається така сумка на стегні: верхній ремінь закріплюється на поясі, а нижній – на нозі. Вона не має великої популярності у жінок, зате дуже корисна для хребта.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах