Корисний відпочинок в Карпатах: 5 причин провести відпустку в горах

Стиль життя
24 жовтня 2023 16:07

Карпати — найвища гірська система в Україні, яка приваблює десятки тисяч туристів щороку. Відомо, що час, проведений у горах, має позитивний вплив на здоров'я, але в чому саме полягає ця користь? Давайте розглянемо 5 основних причин, чому варто приїхати в гори.

Основні переваги гірського відпочинку

Мальовничий куточок країни приваблює туристів: величні скелі, гірські річки, смарагдові полонини, смачна кухня і затишні будиночки в Карпатах, де можна провести незабутній час. Окрім того, гірська відпустка позитивно впливає на загальний стан здоров’я та самопочуття. Наприклад:

  • підвищує рівень гемоглобіну в крові;
  • покращує тонус м’язів;
  • оздоровлює дихальну систему;
  • сприяє повноцінному розслабленню;
  • нормалізує роботу нервової системи. 

Free photo brunette is meditating in lotus pose in mountainsFree photo brunette is meditating in lotus pose in mountains

1. Підвищення рівня гемоглобіну в крові

Навіть на незначній висоті близько 1000 метрів над рівнем моря концентрація кисню в повітрі починає знижуватися. Організм реагує на це збільшенням кількості червоних кров'яних тілець. Вже через 2 – 3 дні починається підвищене виробництво еритроцитів, а гемоглобін, який міститься в них, краще захоплює молекули кисню.

Після 1 – 2 тижнів перебування в горах людина стає більш витривалою та активною. Відчуває підвищення концентрації та покращення самопочуття. Наприклад, середня висота курорту Буковель становить 1146 метрів над рівнем моря, тому оздоровчий ефект від перебування тут гарантований. Достатньо просто вибрати готель і насолоджуватися кришталево чистим гірським повітрям.

2. Покращення м’язового тонусу

Гори ідеально підходять для фізичної активності. Походи та літні прогулянки, катання на лижах, санчат та сноуборді — все це дозволяє розім'яти м'язи та привести в тонус опорно-руховий апарат. Такий відпочинок особливо корисний для людей, які ведуть сидячий або монотонний спосіб життя. Результатом стає неймовірна бадьорість та витривалість.

Free photo family in skiwear standing together on snowy alpsFree photo family in skiwear standing together on snowy alps

3. Оздоровлення дихальної системи

«Карпатське повітря» є синонімом чистоти та свіжості. Це дійсно так, оскільки в горах відсутні промислові об'єкти та інші потужні джерела забруднення атмосфери. Проте тут є цілющі хвойні ліси. Дерева в них виділяють в навколишнє середовище фітонциди — речовини, які надають повітрю особливий аромат та свіжість, нейтралізують шкідливі бактерії та позитивно впливають на стан дихальної системи.

4. Повноцінний релакс 

Ті, хто хоча б раз побував у лазні або парився в гуцульських чанах, знають, наскільки це розслабляє. Такі СПА-процедури прибирають м'язові спазми, болі різного походження, поліпшують стан шкіри та обмін речовин. Для досягнення максимального ефекту можна поєднати відвідування лазні з масажем.

5. Нормалізація роботи нервової системи

Відпустка в Карпатах сприяє спокою. Звісно, в Буковелі, можна знайти бари та молодіжні клуби, але більшість людей приїжджає сюди за релаксом. Для цього найкраще забронювати номер в готелі в Поляниці. Після шуму великого міста так приємно відпочити у тиші.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах