Харків'янам почали повертати переплату за газ

Харків'янам почали повертати переплату за газ.

Харків'янам почали повертати переплату за газ. Ілюстрація: Vgorode

Комуналка
08 липня 2022 20:49

У "Харківгаз Збуті" повідомили, що вже повернули клієнтам 445 300 гривень переплати за газ. Для цього потрібно написати заяву.

Нагадаємо, з початку травня 12,4 мільйона українців почали отримувати газ від "Нафтогазу". Тобто за споживання "блакитного палива" за травень та червень потрібно платити новому постачальнику – у ДК "Нафтогаз Україна".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Загалом ми отримали від клієнтів 785 заяв на повернення близько 1 687 000 гривень. Повернення переплат триває, і ми дуже просимо наших клієнтів набратися терпіння. На жаль, військовий стан та дії ДК "Нафтогаз України" уповільнюють процес повернення коштів", - розповів директор ТОВ "Харківгаз Збут" Павло Тиндік.

Зміна постачальника для побутових споживачів газу відбулася у червні, хоча офіційна дата зміни постачальника на інформаційній платформі Оператора ГТС України вказана 1 травня 2022 року. Але "Нафтогаз України" не попередив клієнтів раніше, тому частина людей перерахувала оплату за травень на рахунки попереднього постачальника.

"Нам офіційно стало відомо про переведення наших клієнтів до "постачальника останньої надії" лише 12 червня. Після того, як ми дізналися з інформаційної платформи ТОВ "Оператор ГТС України" про зміну постачальника, ми почали інформувати про це наших споживачів", - сказав директор ТОВ "Харківгаз Збут".

У компанії уточнили, що автоматично перевести переплату з особового рахунку до ТОВ "Харківгаз Збут" на особовий рахунок клієнта у ТОВ "ГК "Нафтогаз України" неможливо, оскільки це різні юридичні особи. Наразі немає узгодженого сторонами механізму автоматичного переказу коштів з особових рахунків споживачів однієї компанії на особисті рахунки споживачів іншої, оскільки з ТОВ "ДК "Нафтогаз України" не досягнуто згоди з цього питання.

"Якщо споживач має переплату або сплатив газ помилково, він може надіслати нам заяву на повернення коштів", - зазначив директор ТОВ "Харківгаз Збут".

Як пояснили у компанії, наприкінці квітня Кабінет Міністрів запровадив механізм спеціальних обов'язків щодо постачання газу побутовим споживачам, умови якого не зміг виконати жоден великий постачальник в Україні. Тому нові договори на закупівлю газу для населення з ДК "Нафтогаз Трейдинг" не уклали переважну більшість постачальників. Внаслідок цього понад 90% побутових споживачів України опинилися на обслуговуванні "постачальника останньої надії", функції якого виконує ТОВ "ДК "Нафтогаз України".

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах