"Щоб місто пережило зиму": харківські тепломережі подають до суду на боржників

Харківські тепломережі подають до суду на боржників

Харківські тепломережі подають до суду на боржників Фото: vinnitsa.info

Комуналка
26 липня 10:29

Понад 7 мільярдів гривень боргу від населення та надважка ремонтна кампанія: комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" попередило про судові позови до боржників. За рішенням суду неплатникам можуть заблокувати рахунки, заарештовувати майно, автомобілі, земельні ділянки.

Про це повідомляє прес-служба ХТМ.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними компанії, тепловики зараз опинилися у скрутному становищі. На сьогодні обсяги ремонтних робіт у десятки разів перевищують ремонти у мирний час. А фінансування тримається виключно на підтримці міського бюджету та закордонних кредитів. Хоча основним джерелом фінансування підприємства мала би бути оплата від споживачів.

"На третьому році війни харків'яни опинилися у різних складних життєвих ситуаціях: у когось повністю зруйновано житло, у когось частково, хтось змушений був виїхати та проживає за межами міста, хтось залишився у місті Харкові, але є одна така зовсім не хороша тенденція: дуже багато споживачів не хочуть оплачувати послуги, що надаються підприємством із постачання теплової енергії та гарячої води через різні об'єктивні або суб'єктивні причини", - каже фінансовий директор КП "ХТМ" Ігор Горішній.

У компанії зазначають, що тепло не можна відключати навіть за борги, але самі борги можна стягувати – чи добровільно, чи примусово через суд. Крім того, 6 травня цього року набув чинності закон, згідно з яким банки можуть блокувати рахунки.

"Ми вимушені прийти до такої не зовсім популярної міри ,як подача в суд, наголосити на тому, що це не просто слова, і те ,що ми направляємо в смс повідомлення про те ,що готуються позови до суду, то вони дійсно готуються. Краще вести діалог, ну ми завжди готові йти на зустріч, якщо людина веде діалог, і ми в кожному окремому випадку будемо приймати рішення, звичайно, на користь людини”, - каже Горішній.

У ХТС попереджають, що якщо боржник не йде на контакт, комунальники використовуватимуть закон. Лише за 2023 рік та перше півріччя 2024 року на користь підприємства було винесено понад 10 000 судових рішень на загальну суму 560 мільйонів гривень.

"Що стосується уже коли рішення винесено , то вплинути на його хід ми вже практично не можемо, там уже все: боржник виявлений судом, прийняте відповідне рішення і вже тоді вступають в дію і в силу виконавці, які виконують свою роботу, відповідно до їхнього законодавства. Тому абсолютно можливе і блокування рахунків, арешт майна, автомобілів, земельних ділянок", - сказав Ігор Горішний.

"Підприємство теж має зобов’язання: сплатити за спожитий газ, електроенергію, матеріали для ремонтно-будівельних робіт та зарплатню працівникам, які мають лізти у траншеї і міняти труби  попри обстріли і сигнали тривоги. Головний ресурс – час! І його дуже мало – тільки поки сонце високо, хоч і на вулиці +40!. Для того, щоб місто пережило зиму , протягом короткого літа теплоенергетикам потрібно зробити неможливе – повністю децентралізувати систему опалення мегаполіса, яка будувалася 90 років! Це питання виживання міста в умовах війни. Городянам зі свого боку потрібно лише вчасно сплатити рахунок", - кажуть у ХТС.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах