Чи підвищуватимуться тарифи на тепло та гарячу воду в Харкові — коментар ХТС

Чи підвищуватимуться тарифи на тепло та гарячу воду в Харкові — коментар ХТС.

Чи підвищуватимуться тарифи на тепло та гарячу воду в Харкові — коментар ХТС. Фото: nashreporter

Комуналка
07 квiтня 2023 12:30

За підсумками опалювального сезону 2022/2023 "Харківські теплові мережі" недоотримало понад 70% коштів від споживачів, а кількість пошкоджень на об'єктах зросла майже вдвічі порівняно з попереднім сезоном. Однак на підвищення тарифів на комунальні послуги діє мораторій.

Про це Сусільному розповів технічний директор підприємства Євген Кауркін.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Наслідки блекаутів

За словами Кауркіна, нинішнього опалювального сезону було на 80% більше пошкоджень, ніж попереднього.

“Раптове зникнення електроживлення призводило до того, що всі електродвигуни, насоси зупиняються миттєво, відбувається гідравлічний удар і обладнанням, і мережам. Десь виникають дефекти – на розрив труба йде, десь горить обмотка, тому що потужні двигуни. Також ми втратили одну з турбін через такий блекаут. Все було поновлено. Були влучення по наших великих котельнях. Там і розподільні пристрої, і  магістральні трубопроводи. Дефекти ліквідовані більш менш оперативно на короткострокову перспективу, щоб добігти. Для відновлення потрібні великі кошти та час", - розповів він.

Технічний директор підприємства Євген Кауркін.Технічний директор підприємства Євген Кауркін. Фото: Суспільне

Ремонти

З понеділка, 10 квітня, підприємство розпочинає гідравлічні випробування мереж та джерел. Також є попередній план перекладання мереж.

“Результат має бути не гіршим за торішній. Тоді ми, коли вже тривала повномасштабна війна, переклали близько 200 км тепломереж. До уваги: загальна довжина наших мереж – це близько 40 тисяч кілометрів різного ступеня. Це і магістральні, і внутрішньоквартальні та мережі гарячого водопостачання", - додав Кауркін.

У ХТС планують модернізувати 14 магістральних камер, виконати заміни на транзитних трубопроводах за 83 адресами на довговічніший пластик, реконструювати 12 центральних теплових пунктів з повною заміною обладнання.

"Минулого року ми встановили 10 блочно-модульних котелень. Цього року розроблено проектно-кошторисну документацію на встановлення ще 14 таких котелень протягом ремонтної кампанії", - розповів про плани підприємства технічний директор.

Оплата за опалення

За словами Кауркіна, зараз діє мораторій на підвищення тарифів на опалення та гарячу воду, тож у планах "ХТС" таких дій поки що немає.

"Від нарахованих споживачам 100% платежів нам на рахунки зайшло близько 30% суми. Підприємство недоотримало понад 70% коштів, нарахованих споживачам за тепло. Дякую 30% відсоткам харків'ян дякую за фінансову дисципліну. Розуміючи ситуацію, жодних штрафних санкцій, жодної пені з боку підприємства не здійснюється. Якби оплачували більше, ці кошти б пішли на погашення нашої заборгованості за спожитий газ перед постачальниками. Ми могли б закупити більше матеріалів, може, підвищити чи виплатити премії працівникам, які себе краще виявили", - сказав він.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах