Газ для непобутових споживачів: структура ціни

Комуналка
25 сiчня 2023 17:35

Багато підприємств постійно користуються газом для опалення приміщень та інших потреб. Щоб стабільно отримувати ресурс, компанія має укласти договір із газопостачальною компанією. Якщо раніше остання була єдиною для всіх, то тепер споживач має можливість обрати власного постачальника газу. Це дозволяє отримувати газ на найбільш вигідних умовах, за індивідуальними графіками й уникати фінансових проблем.

Тарифи на газ для підприємств формуються з декількох складових. Перш ніж розглянути чинники, які впливають на ціну, варто визначити статус блакитного палива в Україні зараз. Його вартість залежить від балансу попиту та пропозиції. Коли споживання зростає, а наявні обсяги зменшуються, ціна стає вищою.

Газ для непобутових споживачів: структура ціни - фотоГаз для непобутових споживачів: структура ціни - фото

Тарифи на газ для підприємств: як утворюються

Оскільки власних обсягів блакитного палива в Україні недостатньо, взимку дефіцит завжди збільшується. Тому наразі є залежність від імпорту та, відповідно, від європейських цін. За основу гравці ринку беруть ціни природного газу на TTF — найбільшому газовому хабі в ЄС. Ціна на газ для підприємств залежить також від запасів в українських підземних сховищах, тарифів на його закачування, зберігання та відбір зі сховищ. Ресурс власного видобування не може бути дуже надто дешевим.

Тариф на транспортування газу (замовлена потужність) встановлює НКРЕКП. Він має бути таким, щоб повністю компенсувати витрати Оператора ГТС на сплату податків, обслуговування ГТС, бюджетні нарахування тощо.

Тариф має бути незбитковим та економічно обґрунтованим. НКРЕКП керується затвердженими Методиками розрахунку під час встановлення цін. Більша частина суми від тарифних надходжень використовується на оплату виробничої діяльності та роботи працівників. Також з них сплачують безпосередньо природний газ для виробничих потреб та втрат, паливно-мастильні матеріали, електроенергія за комерційними цінами. Частина виторгу спрямовується на інвестиції.

Газ для непобутових споживачів: структура ціни - фотоГаз для непобутових споживачів: структура ціни - фото

З чого складається вартість природного газу для підприємств

Кожен споживач цікавиться, за що саме він платить, коли робить розрахунки за тарифами. Вартість природного газу для підприємств формується з таких складових:

  • газ як товар (в цю ж ціну закладена маржа постачальника);
  • транспортування магістральними газопроводами;
  • розподіл газу оператором ГРМ.

Компанія «Асканія Енерджі» займається постачанням природного газу для бізнесу. Є частиною великого холдингу, тому гарантує стабільність та сервіс. У цього постачальника газу діє прозорий механізм ціноутворення та відсутні штрафи.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах