"Розраховувати тільки на електрику взимку не варто": як працює "Харківобленерго" під час війни

Як працює "Харківобленерго" під час війни.

Як працює "Харківобленерго" під час війни. Фото: torange.biz

Комуналка
29 серпня 2022 12:54

Внаслідок обстрілів кількість викликів та аварійних ситуацій, пов'язаних з мережами "Харківобленерго", зросла в рази.

Про це в інтерв'ю "Суспільному" розповів заступник технічного директора "Харківобленерго" Олександр Кишинський.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Харківобленерго" працює планово, і аварійні ситуації у нас виникали у разі несприятливих природних умов або впливів, а на цей час ситуації змінилася", — каже Кишинський.

За його словами, на території Харківщини є знеструмлені з 24 лютого населені пункти, куди енергетики не можуть потрапити, наприклад, Козача Лопань чи Руська Лозова: "Щодня наші райони обстрілюють, і ми маємо 18-20 пошкоджень різного ступеня важкості: від перебитих дротів до пошкодження основного обладнання".

Споживання електроенергії, за словами Кишинського, на території Харківщини впало: стало вдвічі менше абонентів, багато споживачів повиїжджали.

"У перші дні люди не могли дістатися роботи. Але з часом дуже багато людей повернулися до роботи. Ремонтник може відмовитись від виїзду. Якщо є загроза життю, будь-який працівник може відмовитись від виконання. Перед нами проходять сапери, ДСНС, потім приїжджаємо ми", — розповідає Кишинський про особливості роботи у воєнний час.

Зв'язку із працівниками на тимчасово окупованих територіях "Харківобленерго" не має, каже енергетик. До зимового періоду готуються за планом: "Розчищаємо повітряні лінії електропередач від гілок, міняємо дроти, регулюємо їх, міняємо ізолятори — все це було закладено у плани ще минулого року. Ми його дотримуємося і стараємося виконати у повному обсязі".

Фахівець не радить розраховувати винятково на електричну енергію взимку: "Мережі всередині будинків ніколи не розраховувались на потужність котлів. На мою думку, перше, що постраждає, це внутрішньобудинкові мережі".

Олександр Кишинський радить подбати про тепло заздалегідь, наприклад, придбати обігрівач.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах