Кутя та Святвечір: давні традиції та сучасні рецепти Фото: vsn.ua
Святвечір – одне з найважливіших та найбільш шанованих свят в українській культурі. Це родинне свято, що передує Різдву Христовому, сповнене давніх звичаїв та обрядів. Серцем цього вечора є Свята вечеря, головною стравою якої є кутя – обрядова каша, що символізує єдність з предками, родючість та вічне життя.
Vgorode зібрав кілька рецептів куті, яку потрібно поставити на святковий стіл.
Свята вечеря: Традиційно складається з 12 пісних страв, серед яких обов'язково присутні кутя, узвар, вареники з капустою, грибова юшка, риба, пампушки та інші.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.
Перша зірка: Вечеря розпочинається з появою першої зірки на небі, яка сповіщає про народження Христа.
Дідух: На покуті ставлять дідух – сніп з жита або пшениці, який символізує дух предків та добробут.
Колядки: Після вечері діти та молодь ходять колядувати – співають обрядові пісні, вітаючи з Різдвом.
Ворожіння: В ніч на Різдво дівчата традиційно ворожать на майбутнє.
Кутя – це не просто страва, це символ єднання поколінь, пам'яті про предків та надії на щедрий врожай. Зерно, з якого готують кутю, символізує вічне життя, мед – солодке життя, мак – багатство, а горіхи – здоров'я.
Існує безліч рецептів куті, кожен регіон України має свої особливості приготування. Ось декілька найпопулярніших варіантів:
Інгредієнти:
Приготування:
Пшеницю промити та замочити у воді на 4-6 годин.
Злити воду, залити свіжою та варити на повільному вогні до готовності.
Мак запарити окропом на 30 хвилин, потім розтерти в макітрі або збити блендером.
Родзинки залити теплою водою на 15 хвилин.
Змішати зварену пшеницю з маком, горіхами, родзинками та медом.
Інгредієнти:
Приготування:
Рис промити та відварити до готовності. Сухофрукти запарити окропом. Змішати рис з сухофруктами, медом та горіхами.
Інгредієнти:
Приготування:
Перловку промити та замочити на кілька годин. Відварити до готовності.
Мак запарити та розтерти.
Чорнослив запарити та нарізати.
Змішати всі інгредієнти та заправити медом.
Інгредієнти:
Помийте 250-300 г пшениці й залийте 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-40 хвилин до готовності.
Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, якщо готуєте щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну. Так смак буде більш насиченим і збалансованим.
Наріжте 100 г помитої чи / та розпареної кураги невеликими кубиками.
Додайте в пшеницю з маслом чи олією подрібнену курагу і 50 г родзинок.
Потім всипте 2 ст. л маку та 1 см натертого на дрібній тертці кореня імбиру.
Додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.
Добре помийте лимон, обсушіть. Натріть його цедру на дрібній тертці.
Додайте в нашу кутю з пшениці 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона.
Видавіть 1-2 ст. л. лимонного соку, влийте його в кутю і знову перемішайте. Залиште страву мінімум на 2 години, щоб настоялася. А вже після цього можна її насипати у красиву миску і ставити у центр святкового столу.
Важливо пам'ятати, що булгур потрібно готувати у пропорції 1:2, де одна частина - крупа, а дві частини - вода. Тобто якщо ви берете склянку булгуру, вам потрібно взяти дві склянки рідини.
Інгредієнти:
Підготуйте інгридіенти та починайте готувати. Усе вийде дуже швидко, ви будете вражені, наскільки просто зробити кутю.
Крок перший. Промийте та замочіть у теплій воді мак. Промийте булгур та подрібніть горіхи.
Крок другий. Розігрійте пательню, влийте у неї олію та висипайте крупу. Спочатку булгур потрібно обсмажити, так він стає дуже смачним. Потім трохи підсоліть крупу. Не хвилюйтеся, кутя усе одно буде солодкою.
Крок третій. Влийте у пательню з крупою воду. Почекайте, поки вона почне кипіти, а потім накрийте кутю кришкою. Залишайте булгур на вогні, поки не випарується уся вода.
Крок четвертий. Додайте мак, коли зрозумієте, що крупа вже "дійшла". Вимкніть вогонь, але залиште кутю у пательні.
Крок п'ятий. Додайте до булгуру мед з горіхами і добре усе перемішайте. Дайте куті ще трохи часу. Вона має "відпочити" під кришкою ще 30 хвилин. Завдяки цьому вона стане ароматною та "пропарить" горіхи. Після цього можете подавати кутю до столу, це дійсно дуже простий рецепт, який не потребує багато часу або ж сил.
Мак: додає особливого аромату та смаку.
Горіхи: волоські, фундук, мигдаль – збагачують смак та додають корисності.
Родзинки, курага, чорнослив: надають солодощі та фруктових ноток.
Мед: найкращий підсолоджувач для куті, символізує солодке життя.
Узвар: традиційний напій з сухофруктів, яким можна розвести кутю для більш рідкої консистенції.
Кутя та Святвечір – це важлива частина української культури, що об'єднує родини та зберігає давні традиції. Готуйте кутю з любов'ю, збирайтеся за святковим столом з близькими та зустрічайте Різдво з радістю та вірою!
Для приготування куті краще використовувати нешліфовану пшеницю.
Мак потрібно добре розтерти або збити, щоб він віддав свій аромат.
Кількість меду можна регулювати за смаком.
Кутю можна прикрасити горіхами, родзинками або цукатами.
Нагадаємо, після календарної реформи у 2023 році Україна перейшла на новоюліанський календар, і тепер святкування Різдва Христового припадає на 25 грудня, відповідно Святвечір - 24 грудня.
Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.