Жертви обстрілів: у Харкові перевірять законність масових поховань на 18 кладовищі

У Харкові перевірять законність масових поховань на 18 цвинтарях. || Фото: https://lb.ua

На 18 цвинтарі в Харкові в окремому секторі десятки людей поховали у траншеях без окремих могил та без оповіщення рідних загиблих. У прокуратурі завели два кримінальні провадження за статтею 367 (службова недбалість) та статтею 287 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого).

Слідчі перевірятимуть можливі порушення законодавства під час проведення поховань. У ході досудового розслідування буде проведено перевірку законності дій уповноважених осіб, які ухвалювали рішення про процедуру проведення поховань на 18 цвинтарях саме таким чином. Про це повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Неприваблива історія зі стихійним похованням на 18-му цвинтарі стала відомою завдяки матеріалу у "Лівому березі". У ньому розповідалося, що бійця територіальної оборони Романа Симонка, який загинув під час обстрілу будівлі Харківської обласної військової адміністрації, поховали на цвинтарі №18 у "братській" могилі.

Батьки шукали Романа півтора місяці, знайшли у морзі на Дмитрівській. Співробітники моргу вмовили батьків, щоб бійця поховав КП "Ритуал". Батьки погодилися, але пізніше виявилося, що комунальне підприємство зробило це диким способом: разом із багатьма іншими людьми у невеликому рові, у мішку, маркувавши табличкою з неправильно вказаним прізвищем.

Серед похованих таким чином на 18 цвинтарях є діти, жінки, бійці територіальної оборони, які загинули під час обстрілу будівлі Харківської обласної державної адміністрації.

Досудове розслідування у справі здійснюватиме Основ'янський райвідділ поліції.

Як повідомив мер Харкова Ігор Терехов, на 18-му цвинтарі проведуть процедуру перепоховання. За його словами, у перші місяці війни працівники КП "Ритуал" здійснювали поховання з порушенням законодавства України. На КП «Ритуал» провели службове розслідування, за результатами якого було ухвалено кадрові рішення – його директора Євгена Журавльова було звільнено.

Нинішньому керівництву КП «Ритуал» поставлене завдання – виправити ситуацію, що склалася за попереднього керівника підприємства, та перепоховати тіла відповідно до законів України.

Тіло бійця тероборони Романа Симонка, який загинув під час обстрілу будівлі ХВДА, за словами Терехова, перепоховають з усіма почестями вже на Алеї Слави цвинтаря №18.

[telegram post="citykharkivua/15373" desc=""]

 

 

Последние новости