Спочатку в обласних центрах: Кабмін затвердив програму обміну старих лампочок

Програма обміну ламп розжарювання на LED запрацює наприкінці січня. || Фото: TGStat

Уряд затвердив програму для населення щодо обміну ламп за підтримки ЄС. Програма має стартувати наприкінці січня, а масовому запуску передуватиме бета-тестування у додатку Дія.

Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України, ухваленій 10 січня 2023 року.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Українці матимуть змогу обміняти п'ять ламп розжарювання на п'ять світлодіодних (LED) ламп. Фінансування 30 мільйонів LED-ламп відбуватиметься за рахунок коштів ЄС.

Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні лампи відбуватиметься у відділеннях Укрпошти поетапно у всіх регіонах. З 16 січня програма почне працювати в режимі бета-тестування. Після його завершення проект запуститься у звичайному режимі по всій території України.

Перша партія з 15 мільйонів ламп поступатиме поступово протягом кількох тижнів. Насамперед через найбільший ефект економії забезпечуватимуться обласні центри та великі міста. До кінця лютого лампочки мають надійти і до найменших сіл.

Механізм обміну

Для обміну потрібно бути громадянином України віком від 18 років, мати паспорт, РНОКПП та лампи розжарювання для обміну.

Довідка Vgorode. Проект реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ "Укрпошта" за підтримки Європейського Союзу. Мета - заощадити електроенергію під час енергокризи та забезпечити баланс енергоспоживання у піковий годинник. Ця ініціатива є частиною підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту, який також включає поставки генераторів та іншу допомогу для підтримки енергетичної інфраструктури України. За даними НЕК "Укренерго", до 40% енергії споживається домогосподарствами. Водночас, за даними Міненерго України, українські домогосподарства досі використовують значну кількість ламп розжарювання, які в середньому споживають майже у вісім разів більше електроенергії, ніж сучасні світлодіодні лампи.

 

Последние новости